Reč stručnjaka

JEDNA OD NAJČEŠĆIH POVREDA TOKOM ZIMSKIH DANA: Doktor Roganović savetuje šta da radite ako ste uganuli skočni zglob

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Uz hladne dane, stižu bljuzgavica, poledica i veća šansa da "izvrnete" zglob. Fizijatar objašnjava kako da se izborite sa ovim problemom!

Ukoliko ste uganuli skočni zglob oporavak zavisi od težine povrede. Neophodno je mirovanje i strpljenje, jer prerano oslanjanje na nogu može da dovede do nove povrede i hroničnog problema.

Doktor Nikola Roganović, fizijatar, kaže da je kod blagog uganuća za izlečenje obično potrebno od sedam do 21 dan mirovanja, kod srednje teškog između tri i četiri nedelje, a kod teškog tri do šest meseci.

Mirovanje podrazumeva izbegavanje pokreta koji dovode do bolova i oticanja, dok nehirurške mere podrazumevaju podizanje noge, stavljanje leda na otečeni zglob, neposredno nakon povrede tokom petnaestak minuta uz ponavljanje na dva do tri sata, kao i bandažiranje kompresivnim elastičnim zavojem.

Osim mirovanja i bandažiranja, za bolove i otok potrebni su lekovi.

"Primena nesteroidnih antireumatika koji smanjuju otok i bol, kao i sprovođenje fizikalne terapije su veoma značajni za ubrzanje oporavka. Nekada je potrebna i primena štaka, a kod teških povreda i imobilizacija zgloba, pa čak i hirurška intervencija", kaže on.

Iako je cilj što pre povratiti funkciju oštećenog zgloba, ne sme se prerano započeti oslanjanjena njega i kretanje jer to može uzrokovati ponovnu povredu i hronični problem.

"Zato stepen uganuća utiče na odluku o tome kada će se ponovno početi sa aktivacijom zgloba i na koji način. Najbolje je da tu procenu napravi specijalista fizikalne medicine koji će dati i predlog za određene oblike fizikalne terapije uključujući i kineziterapiju, jer nelečeno uganuće može dovesti do hronične nestabilnosti skočnog zgloba pa čak i slabosti u nozi", rekao je on.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO/Magazin Novosti)

Tagovi