Zdravlje

NIKO NIJE NA RESPIRATORU A DA MU PLUĆA VEĆ NISU OŠTEĆENA: Doktor objasnio kada saturacija ukazuje na hitnu reakciju

Autor Maja Gašić

A koje su noramlne vrednosti saturacije?

Tema današnje emsijie "RTS ordinacija" bili su respiratori. Pre pandemije, o ovim apartima se gotovo nije znalo ništa. Iz straha na mrežama se pojavljuju raznorazne informacije, mahom netačne, a sve zablude o respiratoru, razjasnio je anesteziolog profesor i doktor Nebojša Lađević, direktor Centra za anesteziologiju i reanimatologiju KCS.

Prva zabluda koju je razotkrio jeste da su na ovom aparatu uglavnom bili muškraci. Istina je da je na početku pandemije bilo više obolelih muškaraca, ali ta razlika se smanjivala vremenom i sada iznosi 55:45 u "korist" jačeg pola.

Odgovor i na pitanje koje i dalje zbunjuje mnoge, a to je ko se dobro oporavio posle priključenja na respirator, jeste vrlo jednostavan - onaj koji se što ranije javio lekaru.

Na respiratoru može da "završi" svako, a dr Lađević kaže da su neki od najmlađih pacijenata bili 1992, 1994. i 1996. godište. Među starijim, bilo je i onih u 90-im, na primer imali su pacijenta od 88 godina koji  se dobro oporavio, bez posledica.

"Nekada nemate šansu da priključite pacijenta postepeno, u slučajevima ako kasno dođe sa pogoršanjima labaratorijskim  analizamama i odmah ide u intubaciju i prijključenje na respirator. Postoje određeni stepeni primene kiseonika, kod blažih se primenjuje nazalno, to je ona maska sa dve cevčice", kaže dr Lađević i dodaje je da je krajnji stepen stavljanje na mehaničku ventilaciju, odnosno respirator.

Koliko je važna saturacija i šta ona govori o stanju pacijenta?

"Sve što je ispod 95 saturacije, znači da se nešto dešava, mi tolerišemo 93,92, ali to je znak da mora da se uključi na kiseonik."

A da li respirator trajno oštećuje pluća, kao što se priča po društvenim mrežama, dr Lađević kaže.

"Apsolutno ne oštećuje pluća. Niko nije na respiratoru, a da mu pluća već nisu oštećena, bilo zbog bolesti kovida ili pre toga zbog nekih septičnih stanja i drugih koja prate oboljenja pluća. A respirator ne oštećuje pluća već je zadnja mera u sačuvanju života kod pacijenata koji već imaju oštećena pluća", kaže i dodaje da imaju pacijente koji su se nakon 40, pa čak i 55 dana na respiratoru potpuno i uspešno oporavili.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.