Zdravlje

NOVI SOJ KORONE DIVLJA U EVROPI, A RUSI NE HAJU! Naučici poručuju: Imamo rešenje

Autor Maja Gašić

Naučnici su uvereni da imaju rešenje i da neće biti problem da naprave lek protiv ovog soja.

Izvor: Anadolija/Ayhan Mehmet

"Rusija ima mogućnost da napravi vakcinu protiv svih sojeva virusa korona", saopšteno je iz Naučnog instituta za istraživanje i izradu imunobioloških preparata "M.P. Čumakova" Ruske akademije nauka.

Direktor Instituta Ajdar Išmuhametov rekao je da tehnologija i iskustvo ove ustanove omogućava da se bez problema napravi vakcina protiv svih sojeva kovida 19.

On je pojasnio da iskustvo pokazuje da se sojevi virusa korona koji se otkrivaju značajno ne razlikuju, odnosno da brzina njihove mutacije nije velika.

"Čak i ako dobijemo podatke da je ozbiljno mutirao, tada ćemo pomoću naše tehnologije jednostavno promeniti prvobitni soj. To je jednostavno rešenje", rekao je Išmuhametov.

Što se tiče vakcine na kojoj radi Institut "Čumakova", Išmuhametov je naveo da se njena registracija, umesto krajem decembra, očekuje u februaru. Planiraju da se na godišnjem nivou proizvodi 10 miliona doza "ČuVaka", prenosi "Sputnjik".

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Mondo/Srna