Zdravlje

DR GNJATOVIĆ O MUTACIJI KORONE: Novi soj jeste zarazniji i to zabrinjava, ali bi vakcina trebalo da bude delotvorna

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

O novom soju korone priča se bez prestanka, dr Marija Gnjatović kaže da je mutacija do sada bilo "oko 12.000"!

Izvor: Pink

Nova mutacija korona virusa zabrinula je svet, a struka objašnjava da su ovakve pojave normalne kod virusa. Doktor veterinarske medicine dr Milanko Šekler rekao je da korona mutira "dva do tri puta mesečno", a i dr Predrag Kon kazao je da se ova mutacija ogleda isključivo u povećanju transmisije, odnosno "lakšem" zaražavanju.

I doktorka Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije (INEP) kaže da virusi po prirodi mutiraju, tako da nije iznenađenje da se pojavio novi soj virusa korona.

Ona je za TV Pink navela da se do sada dokazalo više od 12.000 mutacija i da su to uglavnom neutralne mutacije koje ne izazivaju nikakve promene niti u virulentnosti, niti u težini kliničke slike.

"Što se tiče novog soja virusa koji se pojavio na jugu Velike Britanije, postoje dokazi da je on ipak zarazniji od forme virusa koja je do sada bila najzastupljenija u Evropi. Kažu da se prenosi 70 puta brže nego postojeća forma virusa", navela je Gnjatović.

Nema dokaza, navodi ona, da taj soj virusa izaziva težu kliničku sliku, ali da je problem brzina širenja što će izvršiti veći pritisak na zdravstveni sistem ukoliko dođe do širenja.

Podseća da je virus već je pronađen u Austriji, Danskoj, Italiji.

"Sve vakcine se prave na više proteinskih komponenti virusa, nikada nije u pitanju jedna proteinska komponenta. Mutacija se dešava uglavnom u manjim segmentima, dešavaju se manje promene, pretpostavljam da će vakcina biti efikasna i za taj soj virusa", navela je ona.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.