Dnevni presek

PREMINULO 49 OSOBA: Povećan broj novozaraženih u odnosu na juče!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Prema najnovijim informacijama u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano još 4.080 zaraženih od 16.022 testiranih, a nažalost preminulo je još 49 pacijenata. 

Na respiratorima se trenutno nalazi 313 pacijenata, a širom zemlje hospitalizovan je 9.651 pacijent. Procenat smrtnosti trenutno iznosi 0,90%.

U Srbiji je od početka epidemije registrovano ukupno 307.827 slučajeva korona virusa, a broj preminulih je 2.782.

Do 22. decembra u 15 časova testirano je ukupno 2.171.387 uzoraka. 

TEME DANA O KORONA VIRUSU

* Stigla vakcina u Srbiju

Prve doze vakcine "Fajzer/Biontek" stigle su jutros na beogradski aerodrom "Nikola Tesla"! Stiže oko 4.800 doza vakcine koju je pre četiri dana odobrila Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije.

* Srpski stručnjaci o novom soju korone

Dr Milanko Šekler, čovek koji je "pročitao" korona virus kaže da novi soj virusa postoji još od septembra. 

"Taj virus se pojavio još u septembru, od septembra do sada postoji taj soj, već tri meseca, ali kada se pojavio činio je možda 5-6 procenata broja novozaraženih, a sada je porastao na šezdesetak procenata".

"Detaljno je analizirano u međuvremenu pa je utvrđeno da ima oko 17 mutacija, dve su na mestu gde se virus vezuje za ćeliju, pa je onda nastala zabrinutost oko efikasnosti vakcine. Da li je potrebna i manja količina virusa da bi se zarazili ljudi, to je već orijentaciono. Problem je što neće zdravstveni sistemi moći da prime toliko novozaraženih, jer se zaraze duplo brže u odnosu na prvi soj", dodao je. On ipak smatra da ova mutacija neće uticati na efikasnost vakcine. 

Sličnog mišljenja je i dr Predrag Kon

"Teža klinička slika i novi soj virusa nisu povezani, ovo se tiče povećane transmisije, to je potvrdila i Svetska zdravstvena organizacija. Bilo je sitnih mutacija koje su se spojile i mogu da se nazovu novom varijantom virusa. Nije se promenio, nego se lakše prenosi", poručio je epidemiolog. 

Doktorka Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije (INEP) kaže da virusi po prirodi mutiraju, tako da nije iznenađenje da se pojavio novi soj virusa korona.

"Što se tiče novog soja virusa koji se pojavio na jugu Velike Britanije, postoje dokazi da je on ipak zarazniji od forme virusa koja je do sada bila najzastupljenija u Evropi. Kažu da se prenosi 70 puta brže nego postojeća forma virusa", navela je Gnjatović.

Nema dokaza, navodi ona, da taj soj virusa izaziva težu kliničku sliku, ali da je problem brzina širenja što će izvršiti veći pritisak na zdravstveni sistem ukoliko dođe do širenja.

* Krizni štab traži obustavu letova iz Velike Britanije i ka njoj

Imunolog dr Srđa Janković rekao je jutros da je medicinski deo Kriznog štaba tražio obustavu letova ka Velikoj Britaniji i iz nje, zbog pojave novog soja korona virusa. 

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi