Zdravlje

DA LI VAKCINA MOŽE DA UTIČE NA NAŠ DNK: Dr Janković dao odgovor na pitanje koje sve zanima!

Autor Nataša Petrović

Vakcina protiv korona virusa stigla je u Srbiju, ali mnogi su i dalje sumjičavi prema cepivima. Dr Janković objasnio je razlike između vakcina i dao odgovor na pitanje koje sve zanima!

Izvor: RTS/screenshot

Novi soj korona virusa počeo je da se širi svetom, a stručnjaci upozoravaju da je mnogo zarazniji, pa čak i da su sada deca sklonija infekciji. Imunolog dr Srđa Janković za RTS je govorio o novom soju.

"Ne zna se dovoljno o tome da li je opasniji u smislu kliiničke slike i da li utiče na delovanje vakcine. U Velikoj Britaniji je počeo da istiskuje početne sojeve, tj. počeo je da se širi na račun starih podtipova. Mutacije virusa su pojava koja je očekivana, najčešće nemaju vidljiv efekat, samo neke mutacije mogu da vode do evolucije virusa. Ovde imamo mutacije od kojih se neke nalaze na onim mestima gde bismo na osnovu našeg poznavanja ovog virusa mogli pre svega da očekujemo da se odraze na to koliko je zarazan. I ukoliko se to pokaže kao tačno, možemo da kažemo da imamo jedan zarazniji tip virusa, da li je on opasniji, to u ovom trenutku zaista ne možemo da kažemo".

Vakcina protiv korona virusa stigla je i u Srbiju, ali mnogi su i dalje sumnjičavi prema cepivima, a ono što mnoge brine je da li može da utiče na naš DNK.

"Kada se navede naziv nekih sastojaka, to može da plaši neke ljude jer su to nazivi koje naučnici koriste da označe naziv nekih molekula koji postoje u prirodi. Čujemo čak i izjave nekih stručnjaka, što je zapanjujuće, da ove vakcine predstavljaju rizik po naš genetski materijal, što je potpuno neutemeljeno. Dakle, ribonukleinska kiselina služi kao glasnik informacije za sintezu belančevina, a te belančevine su u svakoj vakcini ono što zapravo naš imunski sistem prepoznaje. Jedina razlika je što ovde imamo informaciju na osnovu koje se taj antigen formira i onda ga na osnovu toga naš imuni sistem prepoznaje. Ni na koji način ne dolazi u kontakt sa našim genima, niti ostaje trajno u organizmu. To je zapravo samo informacija našem organizmu od čega treba da se brani, kao što je inače slučaj sa vakcinama. Nema u njoj virusa".

Imunolog je objasnio sastojke i razlike između vakcina.

"Postoje tehničke razlike. U ruskoj vakcini je jedan bezopasan virus, iz grupe adenovirusa, tako da opet tu istu belančevinu sadrži. Dakle, tehnički je struktura malo drugačija, ali je suština svuda ista. Nešto bezopasno dajemo ljudskom organizmu da bi naučio da se brani od nečeg opasnog", poručio je dr Janković.

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.