Zdravlje

U JEDNOM OD NAJVEĆIH GRADOVA U SRBIJI IDE NABOLJE: Broj pregleda skoro prepolovljen!

Autor Nataša Petrović

Već nedeljama je u top tri najveća žarišta u Srbiji, a sada se stanje napokon poboljšava.

U Kragujevcu se napokon poboljšava epidemiološka situacija! U kovid ambulantama Doma zdravlja pregleda se dnevno oko 600 pacijenata, što je smanjenje u odnosu na prošlu sedmicu kada je bilo oko 1000, rečeno je za agenciju Beta u toj zdravstvenoj ustanovi.

Portparolka Doma zdravlja Danijela Petrović kazala je da je smanjen broj "prvih" pregleda, a povećan broj kontrolnih.

Ona je rekla da ima i pacijenata koji dolaze na kontrolu treći ili četiri put, jer im se pogoršalo zdravstveno stanje zbog upale pluća.

Dodala je da je manji i broj poseta u dečjoj kovid ambulanti Doma zdravlja, gde se dnevno obavi 20 pregleda.

Prema poslednjim podacima, iz Kliničkog centra Kragujevac otpušteno je 11 izlečenih kovid pacijenata od kojih je sedmoro iz Kragujevca, a po jedan iz Aranđelovca, Topole, Lapova i Novog Pazara.

Na bolničkom lečenju je 256 pacijenata od kojih je 20 na respiratorima.

Prema sinoćnim podacima Instituta za javno zdravlje, posle testiranja 837 uzoraka za 24 sata, u Šumadijskom okrugu je potvrđen još 251 slučaj infekcije.

Najviše je novoobolelih u Kragujevcu - 173, zatim u Aranđelovcu 35, Topoli 19, Kniću 11, Batočini šestoro, Lapovu četvoro i Rači troje.

(MONDO/Beta)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.