Dnevni presek

KORONA SE I DALJE DRŽI: Preminulo 49 osoba, više od 4.000 novozaraženih!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Prema najnovijim informacijama u Srbiji je u poslednja 24 sata zaražena još 4.091 osoba od 15.387 testiranih, a nažalost preminulo je još 49 ljudi. 

Na respiratorima se trenutno nalazi 312 pacijenata, dok je u bolnicama širom zemlje 9.688 hospitalizovanih. 

Ukupan broj registrovanih slučajeva korona virusa u Srbiji je 316.344, a broj preminulih 2.882.

Od početka epidemije testirano je 2.203.391 testova. 

TEME DANA O KORONA VIRUSU

* Počela vakcinacija u Srbiji

Danas je počela vakcinacija protiv korona virusa u Srbiji, a među prvima su Fajzerove vakcine primili premijerka Ana Brnabić, dr Darija Kisić Tepavčević i dr Predrag Kon. 

Dr Darija Kisić Tepavčević jutros je, pre vakcinacije, objasnila zašto je odlučila da se vakciniše

"Pre svega se osećam izuzetno ponosno što je Srbija uspela da nabavi vakcinu među prvima u svetu. Osećam se pre svega odgovorno, danas znamo da počinje vakcinacija među najstarijim sugrađanima u gerontološkim centrima. Moje mišljenje koliko je ova vakcina efikasna i bezbedna želim da pokažem pred svima zato što sam želela da se pre svih njih ja vakcinišem".  

* Nova sednica Kriznog štaba

Sednica Kriznog štaba zakazana je za ujutru, 25. decembar, u osam časova. 

Poruka sa Štaba s početka nedelje, bila je da ta će na novoj sednici sagledati efekti postojećih mera, kao i to kakve su takozvane korona brojke - broj umrlih, novozaraženih, popunjenost bolnica i koliko je ljudi na respiratoru, i da će se u skladu sa tim odlučiti šta i kako dalje, odnosno koje mere će važiti za predstojeći vikend, ali i novogodišnje praznike.

* Novi soj korona virusa u Britaniji se pojavio još u septembru

Virusološkinja Ana Banko objasnila je za TV Prva da, kada je reč o novoj britanskoj varijanti virusa, tu nema jedna, već više od 20 mutacija. 

"Ono što Britanci prijavljuju jeste da kada su primetili da se pojavljuju neke neobične epidemiolške stvari u smislu porasta novozaraženih, ali su isto tako primetili da u njiohvoj PCR dijagnostici, oni koriste testove koji registruju tri gena, jedan od njih je S gen je zapravo centralni deo ove mutacije nove varijante, primetili su da im taj S gen nedostaje, da PCR ne može da ga registruje. Taj procenat im se povećavao i oni su uzeli da sekvenciraju, dekodiraju genom i shvatili su da se procenat povećava, ali da takvi izolati postoje još od septembra. Praktično, prva varijanta koja je u njihovom istraživanju retrogradno registrovana još 20. septembra.Tada je bilo četiri dokazane varijante, u novembru su ih već imali oko 900. Tako da su zaključili da ta varijanta počinje da predominira.

* Otkrivena još jedna varijanta korona virusa

Izgleda da se u Nigeriji pojavila još jedna nova varijanta korona virusa, izjavio je danas šef Afričkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti Džon Nkengasong i dodao da je potrebno sprovesti dalju istragu.

To je različita varijanta u odnosu na one u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi, rekao je Nkengasong novinarima.

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi