Zdravlje

DA LI JE NOVI SOJ KORONE STIGAO U SRBIJU? Srpska doktorka uživo otkrila: Postoji zabrinutost

Autor Maja Gašić

Dr Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije pojasnila je situaciju sa novim sojem korona virusa i šta je razlog za brigu

Izvor: MONDO/Uroš Arsić/Printscreen/TV Prva

Pojava novog soja korona virusa podigla je paniku u Evropi. Prema poslednjoj informaciiji, Francuska je osma zemlja Starog kontinenta u kojoj je potvrđen ovaj novi virus. Ono što se o njemu zna jeste da je mnogo zarazniji, da su mladi u većem broju inficirani, ali stručnjaci ističu da su vakcine, koje sada postoje na tržištu sa "stari" soj korone, biti delotvorne i na novi.

O svemu ovome u Jutarnjem programu TV Prva govorila je dr Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije (INEP).

Da li je novi soj korone već prisutan u Srbiju?

"Ne postoje dokazi da nije. Toliko se panike diže oko tog novog soja koji se pojavio u Velikoj Britaniji, ali kontrola nad različitim varijacijama ovog virusa ne sporovodi se svuda, jer postoje države jednostavno nemaju načina da motre nad tim promenama. Ovo je samo jedna od varijacija za koju je dokazano da ima funkcionalne promene i utiče na na širenje zaraze, dokazano je da se širi na isti način, ali brže, odnosno da je put širenja isti kao i za prisutne. Nije dokazano da utiče na težinu kliničke slike, ne utiče na veću smrtnost, ali samo povećanje broja ljudi, odnosno prenosa može da dovede do dodatnog kolapsa zdravstvenog sistema i to je ono što zabrinjava ljude", ističe dr Marija i objašnjava da se mutacija desila na ključnom proteinu odgovornom za vezivanje za ćelije domaćina i za ulazak virusa u naše ćelije.

"Promena jeste značajna ali ne treba da se plašimo. Virusi mutiraju, to je normalno", ističe.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.