Zdravlje

NA POMOLU LEK KOJI SPREČAVA DA SE ZARAZITE KORONOM, ČAK I AKO STE BILI IZLOŽENI VIRUSU? Naučnici na pragu važnog otkrića

Autor Maja Gašić

Britanski naučnici su isprobali lek za sprečavanje infekcije koja dovodi do kovida

Britanski naučnici testiraju novi lek koji bi mogao da spreči da neko, ko je bio izložen korona virusu, razvije bolest kovid-19, a za koji stručnjaci kažu da bi mogo da spasi mnoge živote.

Terapija antitelima pružila bi trenutni imunitet protiv bolesti i mogla bi da se koristi u hitnom lečenju pacijenata u bolnicama i štićenicima domova za negu kako bi se suzbila epidemije.

Ljudi koji žive u porodicama u kojima je neko zaražen koronom mogli da dobiju injekciju leka kako bi se sprečila mogućnost da se i oni ne zaraze. U grupi koja bi mogla da dobije ovu vakcinu nalaze se i studenti, koji su takođe u rizičnoj grupi jer žive u domovima, zajdno uče, druže se...

Dr Ketrin Hulihan, virolog iz "University College London Hospitals NHS trust (UCLH)", koja vodi istraživanje pod nazivom "Storm Chaser" o drogama, rekla je:

"Ako možemo da dokažemo da ovaj tretman deluje i sprečimo da oosbe koje su bile izložene koroni razviju kovid, bio bi to sjajan dodatak arsenalu oružja koje se razvija za borbu protiv ovog strašnog virusa."

Lek su razvili UCLH i Astrazeneka, farmaceutska kompanija koja je takođe, zajedno sa Univerzitetom Oksford, stvorila vakcinu koju Regulatorna agencija za lekove i zdravstvene proizvode treba da odobri za upotrebu u Britaniji sledeće nedelje.

Tim se nada da će klinička istraživanja pokazati da koktel antitela štiti od kovida-19 između šest i 12 meseci. Učesnici ispitivanja primaju ga u dve doze, jednu za drugom. Ako bude odobren, biće ponuđen osobama koje su bile izložene kovidu u prethodnih osam dana.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi