Zdravlje

DOBRA VEST O VAKCINAMA PROTIV KORONE! Dr Đerlek otkrio kada možemo da očekujemo "Sputnjik V" i kako se bira vakcina

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja o procesu odobrenja ruskog cepiva, kao i načinu opredeljivanja kada Srbi na raspolaganju budu imali i kinesko.

Izvor: Prva

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek rekao je na Prvoj da će proslava Nove godine izgledati drugačije, da bi se obuzdala epidemija, a govorio je i o vakcinama protiv korona virusa.

"Zdravstveni sistem trpi udar, moramo slediti ono što se dešavalo za vreme Svetog Nikole, da i Novu godinu dočekamo u kućnoj atmosferi, biće vremena za slavlje i okupljanje ali trenutno je najvažnije da obuzdamo epidemiju. Treći talas je izuzetno jak i težak, i mnogo je više pacijenata nego u prethodnim", rekao je on u emisiji "150 minuta".

Kada su u pitanju okupljanja, hoće li biti kontrola?

"Biće vrlo teško sve to kontrolisati, ali država će učiniti sve da ne napravimo pogrešan potez koji će upropastiti veliki trud koji traje mesecima. Veliki broj redara će biti na terenu", rekao je on.

Vakcinacija je počela, a Đerlek kaže da nije bilo reakcija koje zabrinjavaju.

"Crvenilo ili blagi bol na mestu davanja vakcine, glavobolja, ali to sve prođe za dan ili dva", rekao je on.

U januaru će 78.000 doza vakcine stizati na nedeljnom nivou, a očekuje se da će ruska vakcina "Sputnjik V" biti odobrena do kraja godine, ili u prvim danima januara. Ona će biti najpre primenjena na zdravstvenim radnicima, posebno u kovid sistemu.

Kada budemo imali i kinesku, građani Srbije će imati tri vakcine na raspolaganju.

"Moći će da se bira u zavisnosti od lagera, ali treba voditi računa o tome da se primi ista vakcina u dve doze. U jednom trenutku možda u martu, aprilu, neće biti neke vakcine, i u tom slučaju će pacijent morati da sačeka dok novi kontingent ne stigne", rekao je on.

"Ako neko dođe i traži 'Sputnjik V', a mi iz Torlaka dobijamo informaciju da nema kontingenta, moraće da sačeka. Nećemo sigurno davati različite vakcine u tim dvema dozama. Mi radimo i narednih dana, imunizacija se nastavlja i tokom praznika jer je svaki sat i svaki dan važan", rekao je on.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.