Zdravlje

NAJNOVIJE KORONA BROJKE: Novozaraženih više od 3.000, umrlo 46 ljudi, veliki broj na respiratorima!

Autor Maja Gašić

Dnevni presek korona virusa u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Prema poslednjim informacijama u Srbiji je registrovano još 3.136 slučajeva korona virusa, nažalost, preminulo je 46 osoba.

Broj pacijenata na respiratorima je 283. 14.987 je testirano, a u bolnicama je 9.366 pacijenata.

NOVO O KORONI U SRBIJI I SVETU

* Možemo li da se zarazimo preko kontaminirane površine

Malo je verovatno da će se osoba zaraziti korona virusom ako dođe u dodir sa površinom na koju su prethodno pale čestice virusa. To je zaključak studije Emanuela Goldmana, mikrobiologa sa Univerziteta Rutgers u SAD, koja je objavljena u časopisu The Lancet.

* Biće novog talasa?

U Kliničko-bolničkom centru "Dr Dragiša Mišović" leči se oko 240 pacijenata, od kojih je 70 u jedinicama intenzivne nege. Dr Duška Ignjatović, načelnica anestezije rekla je za RTS da se za njih posao ne smanjuje. Istakla je da se posle Božića očekuje još jedan talas, jer su tržni centri su maksimalno popunjeni, ljudi nose maske, ali to nije dovoljno ako ne poštuju i distancu i izbegavaju gužve.

* Kada stiže Sputnjik V?

U januaru će 78.000 doza vakcine stizati na nedeljnom nivou, a očekuje se da će ruska vakcina "Sputnjik V" biti odobrena do kraja godine, ili u prvim danima januara. Ona će biti najpre primenjena na zdravstvenim radnicima, posebno u kovid sistemu. Kada budemo imali i kinesku, građani Srbije će imati tri vakcine na raspolaganju.

* Arena primila ogroman broj pacijenata

Kovid bolnica u Areni je za dva meseca postojanja primila više od 2.000 pacijenata, a pukovnik dr Predrag Bogdanović rekao je u Jutarnjem programu Prve da još uvek nema opuštanja.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.