Zdravlje

DR TIODOROVIĆ O DOGAĐAJU KOJI GA JE NAJVIŠE POGODIO U 2020: To je bio strahoviti udarac, sada se vodi postupak

Autor Maja Gašić

Na današnjoj sednici Kriznog štaba epidemiolog dr Branislav Tiodorpvić osvrnuo se na tragičnu situaciju koji neće zaboraviti.

Izvor: RTS

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović apelovao je danas na mlade da poštuju epidemiološke mere i ne organizuju žurke tokom praznika upozorivši da su posledice dnevnih i noćnih žurki iste i da mogu biti strahovite.

Tiodorović je rekao da ne želi da zastrašuje narod i da mladi imaju pravo na život i uživanje, ali smatra da bi u trenutnoj situaciji trebalo da se kontrolišu.

''Da li će biti na dnevnoj ili noćnoj žurci, svejedno je, posledice su iste - bolesni i preminuli'', rekao je Tiodorović na pres konferenciji Kriznog štaba na pitanje da li ga brine to što se 31.decembra i 1.januara najavljuju ''dnevne žurke'' u kafićima i restoranima.

On je upozorio da je korona ''opasna bolest'' od koje, kaže, umiru i mladi i naveo slučaj preminule devojke koja je 1993.godište.

''Danas sam saopštio taj podatak kojim nisam želeo da poremetim doček Nove godine nego da podsetim mlade koliko je to opasna bolest. Da li je smrt te devojke u 25.godini morala da se desi? Siguran sam da nije, da su se pridržavali svih mera'', rekao je Tiodorović.

Za njega je, kaže, najteži trenutak tokom epidemije bila ''tragična situacija'' u Gerontološkom centru u Nišu.

''Tu situaciju su izazvali mlađi, rodbina. Sada se vodi postupak oko toga, ali to je bio strahovit udarac za sve nas. Do tog momenta smo u tom delu Srbije bili relativno mirni i imali relativno kontrolisano stanje'', rekao je Tiodorović.

On je kazao da mu optimizam daje to što je veliki broj mladih lekara i sestara usao u kovid sistem u trenutku kada se, kaže, nije mnogo znalo o toj bolesti i kako se virus sve prenosi.

''Oni su žrtvovali svoje zdravlje i bili spremni da pomognu bolesnima, to nam daje podstreka da imamo ogromnu šansu i da su mladi u Srbiji spremni da rade. To je za mene najveći uspeh u svemu što nam se desilo'', naveo je Tiodorović.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.