Zdravlje

REAKCIJA NA DRUGU DOZU VAKCINE JE BURNIJA: Dr Šekler uživo objasnio koji simptomi mogu da se jave

Autor Maja Gašić

Tema večerašnje emisije na RTS je bila vakcina protiv korone

Izvor: RTS/screenshot

Dr Milanko Šekler objasnio je još jednom kako vakcina deluje i na koji način štiti.

Doktor veterinarskih nauka sa Veterinarskog specijalističkog instituta Kraljevo, prvi koji je pročitao genom korona virusa i čiji su rezultati upisani u svetsku bazu podataka, u emisiji "upitnik" na RTS je još jednom istakao da vakcina nije čarobni štapić.

"Vakcina je tu da nekome obezbedi da i ako se inficira ne oboli od težeg oblika kovida, da preživi. I u samom uputstvu piše da ne može da se garantuje nekome da neće da se zarazi. Onaj koji primi vakcinu nije zaštićen dok ne primi drugu dozu. I drugo što je važno da se zna da se nakon primanja druge doze očekuje se veći broj ljudi sa nekakvim reakcijama.Organizam je već krenuo da reaguje, a vi dodajte drugu dozu, očekuje se veći stepen bola, veća mučnina, povraćanja, temperature kod aplikacije druge doze.Vakcina ne sprečava transmisiju. Virus će i dalje da cirkuliše i dalje treba da se pridržavamo mera. Zato i ne kažemo da je efikasna 100 odsto. Ona je deo rešenja i dalje treba da poštujemo pripisane mere", objasnio je dr Šekler.

"Da bude jasnije, kad delimo neželjene reakcije da ih podelimo na blage i očekivane - kratkotrajni bol, crvenilo, kratkotrajna temperatura. To je nešto što očekujemo. Druge su one koje ugrožavaju zdravlje, a tih je bio jednocifren broj na milione i milione doza. Neko će reći da to nije aposlutna bezbednost, uporedite sa smrtnošću od korone koja je nekoliko procenata", objasnio je dr Janković i dodao da dijabetičari i hronični bolesnici mogu da prime vakcinu, ali pod uslovom da nemaju neko akutno pogoršanje, neki zapaljinski proces. U tom slučaju je potrebno sačekati.

Dr Đerlek je objasnio i da postoje formulari za prijavu ozbiljnih neželejenih dejstava i posebna formular za istraživanje neželjenih destava. 

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.