Zdravlje

SRPSKI NAUČNICI ISTRAŽUJU PROMENE NA KORONI: Dr Šekler uživo otkrio koje su mutacije i da li su opasne

Autor Maja Gašić

Dr Milanko Šekler objasnio je sve o novom soju, kao i da li će vakcina delovati

Italijanska mutacija porisutna još od početka jula, otkrivena u Breši, a pokazuje neke promene na proteinu spajk korona virusa.

"Koliko znamo novi soj nije prisutan u Srbiji. Ne želimo da dižemo paniku, nećemo da plašimo građane, ali sve pratimo i bićemo spremni“, odgovorili su naši stručnjaci dr Mirsad Đerlek, dr Srđa Janković i dr Milanko Šekler na pitanje o novoj mutaciji.

"Kada se pojavio novi soj organizovali smo prikupljanje uzoraka iz cele Srbije, trenutno se ti virusi rade, to nije jednostavno, treba da se očita ceo genom virusa. Nisu otkrivene nikakve posebne mutacije niti imamo posebne viruse koji su nešto opasniji ili drugačiji. Najviše ima nekih tačkastih mutacija, ali ono što je bitno jeste da ne utiču na težinu kliničke slike.  Bitno je samo ako se desi mutacija na tačno određenom mestu.

Ako uzmemo višedecenijsko iskustvo u preimeni vakcina na živini, gde imamo 9-10 vakcina a preko 60 mutantnih varijanti. One u kombibaciji daju dovoljnu zaštitu. Ista sudbina čeka i nas. Kad bude što više vakcine primenjeno i virus bude pokušavao da zarazi što više, on će imati da pritisk da mutira i dešavaće se mnogo češće i mnogo veće promene na virusu. Što znači sudbinski gledano, krajnje je rešenje da ćemo što vakcinisani, što prokuženi napraviti nekakv ekvilibrijum sa virusom. Kovid-19 neće nestati. On će postati 1 od 4 humanih korona virusa.

Na pitanje da li vakcina deluje protiv mutiranih virusa, dr Šekler je odgovorio da je upoznat da se rade analize i uzeta su anitela imunizovanih, a da se očekuje da će se rezultati znati sledeće nedelje.

Dr Janković smatra da će naš imunski sistem adekvatno odgovoriti na novi soj, ali svakako treba sačekati potvrdu.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi