Zdravlje

U NIŠU MALO BOLJE, ALI SITUACIJA I DALJE TEŠKA: "Ako nas građani poslušaju, u februaru poboljšanje"

Autor Nataša Petrović

Direktor niškog Doma zdravlja otkrio kakva je epidemiološka situacija u tom gradu...

Direktor Doma zdravlja u Nišu, Milorad Jerkan, kaže da je epidemilološka situacija u Nišu i dalje teška, ali je "za pohvalu to što su građani poslušali savet lekara i nisu se okupljali na proslavi slave Svetog Nikole, što potvrđuje i pad broj pacijenata".

"Ukoliko nas sugrađani poslušaju i izbegnu okupljanja i proslave Nove godine, Božića i Srpske nove godine, možemo da očekujemo da će početkom februara epidemiološka situacija biti bolja", naglasio je Jerkan.

Istakao je da od 12. decembra opadaju ukupan broj pregleda u KOVID-ambulantama i broj prvih pregleda.

"U prvih 11 dana u decembru u KOVID-ambulantama imali smo dnevno od 1.500 do 1.900 pregleda, a u proteklih deset dana između 1.100 i 1.250. Izuzetak je 14. decembar, kada je bilo čak 1.790 pregleda, a ni danas ne znamo zbog čega ih je bilo toliko", rekao je Jerkan.

U KOVID-ambulantama niškog Doma zdravlja je od 15. marta do kraja decembra obavljeno gotovo 122.000 pregleda, naveo je on.

Od ukupnog broja pregledanih pacijenata, na dodatni pregled na Infektivnu kliniku Kliničkog centra Niš upućeno je 2.735, što je 2,25 odsto pregledanih, dok je na bolničkom lečenju zadržano 0,5 odsto.

"U decembru je u našim KOVID-ambulantama bilo 34.000 pregleda, a gotovo 9.000 pacijenata prvi put se javilo lekarima za pomoć sa simptomima infekcije", izjavio je Jerkan.

On je kazao da je u proteklih 29 dana u KOVID-ambulantama Doma zdravlja urađeno 12.300 antigenskih i PCR testova, gotovo 15.000 laboratorijskih pregleda i više od 3.700 rendgenskih snimaka.

"Korona virus je testiranjem potvrđen kod 4.303 pacijenta, a kod 671 pacijenta rendgenskim snimkom utvrđene su promene na plućima", naveo je on.

Jerkan je istakao da je u Domu zdravlja obučeno 50 medicinskih timova koji će biti zaduženi za vakcinaciju građana Niša, kada u januaru stigne milion doza vakcine protiv korona virusa.

Ovih dana osnovni zadatak u Domu zdravlja je da što više građana primi vakcinu protiv gripa.

Dom zdravlja ima dovoljno četvorovalentnih doza vakcina protiv sezonskog gripa i građani mogu da se vakcinišu u nekoj od 40 ambulanti na području Niša.

"Do sada je 13.000 ljudi primilo tu vakcinu, ali ukoliko bi je primilo još oko 4.000, bilo bi to zadovoljavajuća imunizacija i grip bismo imali samo sporadično. To nam je bitno kako bismo olakšali rad lekarima u KOVID-ambulantama, s obzirom da će najveći broj pacijenata imati sličnu kliničku sliku", izjavio je Jerkan.

(MONDO/Beta)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi