Zdravlje

POSLEDNJA ČETVRTINA BORBE PROTIV KORONE: Dr Zdravković kaže da je sada ključni trenutak!

Autor Nataša Petrović

Svet se već godinu dana bori protiv virusa korona, a dr Marija Zdravković kaže da je ovo "poslednja četvrtina".

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Prvi slučaj korona virusa u Srbiji je registrovan u martu, a prvi slučajevi na svetu registrovani su u Kini krajem decembra prošle godine.

Borba protiv virusa korona i dalje traje, a do sada je zaraženo 82 miliona ljudi, dok je preminulo 1,8 miliona.

Međutim, dr Marija Zdravković smatra da je ovo "poslednja četvrtina".

"Bez obzira kako to delovalo da možda nije poslednja četvrtina, mislim da jesmo u poslednjoj četvrtini, da je sada ključni trenutak. Pred nama je 2021, koja će ući u istoriju medicine kao godina koja donosi vakcinu protiv kovida. Kovid je najveća zdravstvena katastrofa koji mi pamtimo u dužem periodu istorije medicine. Važno je sada odigrati dobro da se epidemija stavi u veću kontrolu. Naredni period doneće vakcinaciju i imaćemo saveznika uz nas, onda nećemo govoriti samo maske i distanca, već ćemo imati i aktivni pristup odbrane od virusa".

Dr Zdravković, koja je direktorka KBC "Bežanijska kosa", u Beogradskoj hronici je otkrila i da je od 23. juna, tj. za šest meseci, u prijemno-trijažnoj ambulanti te ustanove izvršeno preko 20.000 pregleda.

"Oko 4.000 ljudi je uspešno hospitalno lečeno, a ostali su lečeni ambulantno. Ne leče se svi u bolnicama, oni koji su mlađi, nemaju tešku kliničku sliku, uz redovne kontrole i uzimanje terapije mogu da preleže van bolnice. Od 20.000 jedna petina je morala u bolnicu, a od njih svaki osmi pacijent morao je da bude lečen u uslovima intenzivne nege. U intenzivnu negu se uvode pacijenti kojima su ugrožene vitalne funkcije i dolazi do otkazivanja najmanje jednog organa. U slučaju sa kovidom to su najčešće pluća, ali vi znate da kovid napada i kardiovaskularni sistem, pa su tu bili i krvni sudovi, srčani mišić, ali i bubrezi... To je jedan virus koji napada sve organe, možemo slobodno reći", rekla je doktorka.

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.