Zdravlje

PRVA I DRUGA POLOVINA 2021. NEĆE IZGLEDATI ISTO: Dr Ivanuša otkrio kada možemo očekivati kraj pandemije!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Direktor Kancelarije SZO u Srbiji o godini pred nama i najvećim izazovima prethodne!

Izvor: Youtube/Screenshot/Beogradska hronika Jutarnji program

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji, dr Marijan Ivanuša, kaže da će epidemiološka situacija postajati sve bolja kako se bude sprovodila vakcinacija.

Upitan kada bi mogli da osetimo više slobode, dr Ivanuša je kazao da prva i druga polovina 2021. neće izgledati isto.

"Za sada nemamo tačan odgovor, očekujemo da će prva polovina godine biti slična ovoj iza nas, jer je epidemija još u toku, a za to vreme vakcinacija još neće pokazati svoj maksimalan uticaj na širenje virusa. Ako vakcine budu dostupne, i sprovede se masovna vakcinacija preko leta, očekujem opušteniju drugu polovinu godine. To je, za sada, još uvek optimističan pogled", rekao je on.

Kada je realno očekivati pravu masovnu vakcinaciju u Srbiji?

"Nadam se da će započeti do leta, ali ćemo za preciznije procene ipak morati da sačekamo još neko vreme. Prethodnih nedelja su tek na globalnu scenu stigle prve vakcine i njihove količine su ograničene", rekao je dr Ivanuša.

Otkriva koji mu je bio najstresniji trenutak i kako je pandemija uticala na sve nas.

"Zaustavljanje života u proleće 2020. bilo je jasan pokazatelj koliko oštre mogu da budu mere za zaustavljanje epidemije. To je, za mene, verovatno bio najstresniji trenutak. Pandemija utiče na živote svih, najviše je traga, naravno, ostavila na one koji su izgubili neku dragu osobu. Nekima je korona ostavila dugotrajne posledice na zdravlje, a neki će trpeti ekonomske. Pošto se virus prenosi bliskim kontaktom, fizička distanca, izolacija, zatvaranje škola i fakulteta imaju veliki uticaj na svakodnevni život. U nefunkcionalnim porodicama, povećavaju se problemi zavisnosti i nasilja. Epidemija je još uvek u toku, trajaće još neko vreme", rekao je on.

Za kraj, Ivanuša je rekao da se nada da ćemo pandemiju "odjaviti" u ovoj godini.

"Ja se nadam u 2021, ali će nam odgovor na to pitanje dati budućnost kojoj mi možemo da doprinesemo, odgovornim ponašanjem i vakcinacijom", rekao je on.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO/Blic)

Tagovi