Zdravlje

DNEVNO NAM TREBA 250, A ZA DVA DANA SKUPIMO 60: Alarmantno stanje rezervi krvi, apel davaocima da se odazovu!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Poziv davaocima, krv je svakodnevno potrebna a nema je dovoljno!

Izvor: RTS

Iako su ekipe Instituta za transfuziju krvi radile i 1. i 2. januara i odziv davalaca bio dobar, stanje sa rezervama krvi nimalo nije dobro, rekla je gostujući na RTS-u Gordana Antuljeskov.

"Uoči Nove godine, iz Instituta za transfuziju je došlo saopštenje da je stanje rezerve krvi veoma loše, praktično mi i nemamo rezervu. Jer sve što se tokom dana prikupi, odmah se izdaje. Stanje nimalo nije dobro", rekla je Antuljeskov.

Prema njenim rečima, za ta dva dana prikupljeno je 60 jedinica, a svakog dana potrebno je 250 jedinica.

Istakla je da je to obiljan deficit i pozvala građana da dođu u Institut i daju krv koja je neophodna kako bi se zbrinuli povređeni u saobraćajnim nesrećama, zatim za operacije i onkološke pacijente.

Danas kreće zimska kampanja, 13. po redu. Za dva meseca Institut za transfuziju krvi obići će 40 gradova i opština. Počinju u domu Crvenog krsta u Požarevcu i Centru za kulturu u Smederevu, u utorak su u Valjevu i nastavljaju širom Srbije. Cilj akcije je da budu što bliži građanima i da bude što više mesta na kojima oni mogu da doniraju krv.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO/RTS)

Tagovi

krv