Zdravlje

BOL U ZGLOBOVIMA I TEMPERATURA MOGU BITI SIMPTOMI OVIH BOLESTI: Kada bi trebalo otići kod lekara i da li ishrana pomaže?

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Ako osećate bol, zglobovi su vam crveni ili otečeni, to može biti znak jednog od mnogih reumatoloških oboljenja.

Reumatske bolesti obuhvataju široku lepezu krajnje neprijatnih stanja, uglavnom napadaju zglobove, tetive, kosti, ligamente i mišiće dok neke zahvataju i unutrašnje organe.

Uzroci ovih bolesti uglavnom nisu poznati, pa se na njih ne može delovati direktno, ali mogu da se drže pod kontrolom. Pravilnu terapiju određuje reumatolog, koji će vam dati i savete kojima možete da olakšate sebi život uz simptome.

Dr sci. med. Ivica Jeremić rekao je da bi pacijenti trebalo da poštuju mere protiv korona virusa jer terapija ovih bolesti podrazumeva imunosupresivne lekove.

"Oni utiču na sposobnost odbrane organizma od infekcija, pa su u većem riziku da obole ili razviju težu kliničku sliku. Svi reumatološki bolesnici koji imaju povišenu temperaturu ili druge simptome respiratorne infekcije trebalo bi da se jave svom lekaru bez odlaganja, a potom da konktakiraju reumatologa. Ako su pozitivni, neophodno je da prekinu uzimanje imunosupresivnih lekova, ali da nastave sa antimalaricima", rekao je dr Jeremić, specijaliste interne medicine i supspecijalista reumatologije na Katedri za internu medicinu Medicinskog fakulteta univerziteta u Beogradu.

Ishrana može da pomogne kod ublažavanja tegoba koje izazivaju artritis i reuma.

Pacijentima se savetuje da koriste obilje povrća i tečnosti, uz dva litra vode poželjni su i sok od paradajza, rotkve, krompira, rasol, ali i heljda, mekinje, riblje i laneno ulje.

Prava zvezda u borbi protiv reumatoloških bolesti ipak je kurkuma, kod nas poznata kao indijski šafran. Ona stvara Cox-2 enzim koji umanjuje bol uzrokovan ovim bolestima. Dovoljno je samo pola do jedne kašičice dnevno, koju možete dodati u rižoto, jela od povrća, preliv za salatu ili druga jela.

Kod reumatologa bi trebalo otići ako osećate bol u zglobovima, ako su oni crveni ili otečeni, ako imate bolove u vratu, leđima, kukovima, kolenima ili nogama. Simptomi za uzbunu su i osip na kožu, povišena temperatura koja nije povezana sa nekom infekcijom.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO/Kurir Lena)