Zdravlje

DR VERICA OTKRILA KO SLEDEĆI PRIMA VAKCINU: Direktorka "Batuta" iznela i brojke - koliko Srba mora da se vakciniše?

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Nakon medicinskih radnika, ove grupe dolaze na red!

Izvor: RTS

Prim. dr Verica Jovanović, direktorka "Batuta", rekla je u Jutarnjem dnevniku RTS-a da će sledeći koji će se vakcinisati biti hronični bolesnici i pripadnici profesija od vitalnog značaja za društvo.

Imunizacija je već počela i biće nastavljena, stižu i dodatne količine vakcina, a dr Jovanović je kazala da bi u toku 2021. trebalo vakcinisati oko 20 odsto stanovništva.

"Prema preporukama Nacionalnog tela koje daje preporuke, u drugoj grupi su ljudi sa faktorima rizika, hronični bolesnici stariji od 56 godina, i profesije od vitalnog značaja za društvo i funkcionisanje sistema. To su zaposleni u vojsci, policiji, ali i prozivodnji hrane, kontroli vodosnabdevanja, prosvetni radnici, pa dalje veliki broj ciljnih grupa. Cilj je da u ovoj godini vakcinišemo oko 20 odsto stanovništva, da bismo dostigli obuhvat od 60 odsto imunih na korona virus", rekla je prim. dr Verica Jovanović, direktorka "Batuta".

"Radimo na tome da veliki broj građana može da se vakciniše, i to što pre", rekla je ona.

U pitanju su populacione grupe koje nisu preležale koronu, oni koji jesu preležali mogu se vakcinisati kasnije.

"Mi moramo da obezbedimo sredinu u kojoj neće doći do prenosa virusa", rekla je ona.

"Predostrožnost je neophodna, svakodnevno, mi ne odustajemo od preventivnih mera, imunizacija je samo jedna neophodna strategija. I dalje su preporuka maske i izbegavanje okupljanja, održavanje distance i higijene ruku i prostora, ali ključna mera je sprečiti transmisiju u zajednici, do sada je prema svim analizama imunizacija dovoljna da se obezbedi bazični imunitet", rekla je ona.

Virus gripa još uvek ne "hara" Srbijom, a vakcinu imamo.

"Nije kasno da se vakcinišete, i u januaru očigledno možemo biti bez potvrđenog virusa gripa. To je pokazatelj da nas lične zaštitne mere štite od prenošenja virusa. Interesovanje građana za vakcinu protiv gripa je bilo veliko, ja bih poručila svima koji to nisu uradili, da se vakcinišu", rekla je ona.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.