Dnevni presek

VIŠE OD 2.600 NOVOZARAŽENIH, PREMINULA 41 OSOBA: Korona još ne odustaje!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 2.653 novozaraženih od 12.954 testiranih, a nažalost preminula je još 41 osoba

Na respiratorima se trenutno nalaze 242 pacijenta, a širom zemlje je hospitalizovano 6.719.

Ukupan broj smrtnih slučajeva u Srbiji sada je 3.405, a ukupan broj registrovanih slučajeva 349.238.

Ovo su teme dana o korona virusu:

* Stiže nam pola miliona doza ruske vakcine protiv korone

Pola miliona doza ruske vakcine "Sputnjik V" stići će u Srbiju do kraja ovog meseca.

To je količina za vakcinaciju 250.000 ljudi, što je dovoljno da, uz već ugovorenu dinamiku isporuke "Fajzer/Bajontekove" zaštite, počne masovna vakcinacija protiv kovida 19. Uz to, do kraja januara u Srbiji se očekuju još dve vakcine - kineska i ona koju su zajednički pravili "Astra Zeneka" i Oksford. 

* Počinje vakcinacija širom zemlje

Počinje vakcinacija na više od 100 punktova u kliničkim centrima i opštim bolnicama širom zemlje. Državni sekretar Mirsad Đerlek rekao je za RTS da je plan da se vakciniše oko 8.500 zdravstvenih radnika i 2.500 ljudi u gerontološkim centrima. Dr Đerlek dodao je i da ga raduje što vlada veliko interesovanje za imunizaciju. 

* Posle medicinskih radnika, vakcinacija hroničnih bolesnika

Prim. dr Verica Jovanović, direktorka "Batuta", rekla je u Jutarnjem dnevniku RTS-a da će sledeći koji će se vakcinisati biti hronični bolesnici i pripadnici profesija od vitalnog značaja za društvo. Ona je istakla da bi tokom ove godine trebalo vakcinisati oko 20 odsto stanovništva. 

* Preminuo mladi anesteziolog

Anesteziolog dr Nenad Maksimović preminuo je od posledica virusa korona u 37. godini života.

Dr Maksimović je radio u Kliničkom centru Srbije, a tokom epidemije bio je na ispomoći u KBC "Dr Dragiša Mišović". Nakon što je zaražen bio je priključen na respirator, a na kraju je nažalost izgubio borbu sa opakim virusom.

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi