Zdravlje

ISPRAVKA: Čaj od kore nara ne leči dijareju i bolesti creva

Autor Nataša Petrović

Na našem portalu objavljena je netačna informacija, koju ovom prilikom ispravljamo.

Na portalu Mondo.rs 8. januara 2021. objavljena je pseudonaučna vest pod naslovom "RUSKI TRAVAR OTKRIO DRAGOCEN RECEPT: Sa korom nara uradite ovo i izlečićete dijareju i bolesti creva!". U njoj je navedena netačna tvrdnja da čaj od kore nara može da izleči čir na želucu, dijareju i da može da reši probleme sa crevima za samo nekoliko sati.

Nasuprot navodima u tom članku, čaj od kore nara nije lek za bolesti creva. Štaviše, tretiranje upale slepog creva korom nara može dovesti do komplikacija opasnih po život. Oboljenja creva navedena u našem tekstu - upala slepog creva, čir na želucu, čir na tankom crevu ili zapaljenje slepog creva - zahtevaju hiruršku intervenciju, lečenje antibioticima ili prosto prolaze sama od sebe.

Takođe, sporno je i pozivanje na "ruskog travara Glubokog" i na njegov tekst objavljen u "jednom stručnom časopisu o lečenju biljkama 1999". Taj časopis, Ruski vesnik, nije nikakav naučni časopis, a internet pretraga imena navodnog autora recepta i tekstova ne daje relevantne rezultate.

Ovom prilikom ispravljamo netačne navode.

Tagovi