Dnevni presek

NOVI PORAST BROJA NOVOZARAŽENIH U SRBIJI: 34 osobe preminule od korone

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: Kurir/Zorana Jevtić

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 2.218 novozaraženih od 11.068 testiranih, a nažalost preminule su još 34 osobe

Na respiratorima se trenutno nalazi 215 pacijenata, a u bolnicama širom zemlje je 6.046 kovid pacijenata. 

Broj preminulih od kovida-19 u Srbiji sada iznosi 3.513, a ukupan broj obolelih je 356.125.

Do 8. januara u 15 časova testirano je 2.378.015 uzoraka. 

Ovo su teme dana o korona virusu:

* Potencijal da se pogorša situacija

Poslednjih dana u Srbiji se beleži smanjenje broja novozaraženih, ali dr Srđa Janković upozorava da ne smemo da se opustimo

"Teško je proceniti situaciju na osnovu brojki za vreme praznika, ljudi se manje odlučuju da odu kod lekara tokom dana praznika i onda možda nemamo pravu sliku. Tako da porast i pad zaraženih nisu prava slika, videćemo u naredne dve nedelje pravo stanje, ali u svakom slučaju potencijal da se situacija pogorša postoji i moramo da budemo krajnje ozbiljni u sprovođenju mera", rekao je član Kriznog štaba za RTS.

* Dva prelomna trenutka u borbi protiv korone u Srbiji

I direktor KCS dr Milika Ašanin saglasan je da se nipošto ne smemo opustiti - "naše bolnice su još uvek pune, još uvek upozorenje da i dalje se sprovode sve preventivne mere, i dalje postoji rizik povećanja broja".

On je za RTS istakao i da u Srbiji postoje dva prelomna trenutka u borbi protiv korone

"Dva prelomna trenutka što se tiče borbe sa epidemijom – to je bilo u aprilu, martu, kada smo dobili medicinsku opremu, iznad svega respiratore, a druga stvar to je vakcinacija, i srećni smo što smo među prvima u Evropi krenuli sa vakcinacijom. Sada mi krećemo u kontranapad sa ovom epidemijom".

* Fajzerova vakcina štiti i od novog soja korone

Najnovija studija kompanije Fajzer pokazala je da vakcina protiv korona virusa koju su proizveli Fajzer i kompanija Biontek deluje i na glavne mutacije u visoko prenosivom novom soju virusa otkrivenom u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi.

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi