Dnevni presek

OPET MANJE OD 2.000 NOVOZARAŽENIH U SRBIJI: Preminulo 35 osoba od korone!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata zabeleženo još 1.769 zaraženih koronom od 11.123 testiranih, a nažalost, preminulo je još 35 osoba. 

Na respiratorima se trenutno nalazi 207 pacijenata, dok se u bolnicama nalazi 5.911 kovid pacijenata. 

Ukupan broj zaraženih kovidom-19 sada iznosi 357.894, a preminulo je 3.548 ljudi od posledica korona virusa. 

Do 9. januara u 15 časova testirano je ukupno 2.389.138 uzoraka. 

Ovo su teme dana o korona virusu!

* Objavljen detaljan plan vakcinacije u Srbiji

Operativni plan za imunizaciju protiv kovida-19 u Srbiji, koji je objavio institut "Batut", predviđa tri faze koje bi obuhvatile 50 odsto stanovništva.

U prvoj fazi biće vakcinisani zaposleni u zdravstvenim ustanovama sa najvišim rizikom od infekcije, kao i starije uzrasne grupe stanovništva, i to osobe starije od 65 godina koje stalno borave u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite, osobe starije od 75 godina u opštoj populaciji, osobe u starosnoj grupi 65-74 godine u opštoj populaciji sa višestrukim faktorima rizika i korisnici ustanova socijalne zaštite (osim domova za stara lica) u kojima je otežano ili nemoguće sprovođenje nefarmakoloških mera prevencije i suzbijanja.

U drugoj fazi koja obuhvata do 20 odsto od ukupnog broja stanovništva biće obuhvaćene starije uzrasne grupe koje nisu obuhvaćene u prvoj fazi, osobe sa komorbiditetima koje ne spadaju u starije uzrasne grupe stanovništva kao i zaposleni u određenim ustanovama od značaja za funkcionisanje društva.

Ukoliko se obezbede količine vakcine veće od potreba za vakcinaciju ciljnih grupa planiranih u prve dve faze imunizacije, plan se proširuje na treću fazu koja bi trebalo da obuhvati do 50 odsto ukupnog stanovništva Srbije.

* U januaru nam stiže i kineska vakcina

Dr Mirsad Đerlek u gostovanju na TV Prva detaljno je objasnio kada će nam na raspolaganju biti koliko doza Fajzerove i ruske vakcine, tj. kakav je plan isporuke, a najavio je i još jednu važnu stvar - u januaru stiže i kinesko cepivo!

"Još nemamo konkretne podatke kada stiže kineska vakcina, ono što je sigurno je da će u toku januara stići više stotina hiljada doza i kineske vakcine. Što znači da će Srbija biti jedna od retkih zemalja koja će na raspolaganju imati tri izuzetno kvalitetne vakcine od tri različita proizvođača".

* Zabeležen prvi slučaj reinfekcije novim sojem korona virusa

Brazilski naučnici identifikovali su zabrinjavajuću novu varijantu korona virusa, koja je prvi put otkrivena u Južnoj Africi, kod žene koja je po drugi put obolela od kovid-19 i rekli da je to prvi takav slučaj zabeležen u svetu.

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi