Zdravlje

KORONA NE POSUSTAJE! U poslednja 24 h preminulo 29, više novozaraženih - 2.142

Autor Maja Gašić

Dnevni presek korona virusa u Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Prema poslednjim informacijama u Srbiji je registrovano još 2.142 slučajeva korona virusa, nažalost, preminulo je 29 osoba.

Broj pacijenata na respiratorima je 189.

U poslednja 24 sata testirano je 13.323.

Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 3.639, a hospitalizovano je 5.554.

NOVO O KORONI U SRBIJI I SVETU

* Vakcina i preležana infekcija

Dr Janković je rešio i dilemu da li vakcinu mogu da prime i oni koji su preležali koronu.

"Da, mogu, ali razmak ne treba da bude manji od mesec dana, a poželjno je dva ili tri meseca od ozdravljenja. Ako je prime i ranije, nema nikakve opasnosti, niti rizika, samo vakcina onda u tom slučaju neće biti toliko delotvorna - objasnio je dr Janković.

* Kon o proslavi srpske Nove godine

"Bitno je da nema organizovanog dočeka pravoslavne Nove godine, 13. na 14. januar, to su mesta gde može doći do transmisije i pogoršanja. I praznici, prvenstveno slave koje dolaze, trebalo bi sprovoditi u užem krugu porodice. To je prihvaćeno, to je utisak, od strane stanovništva i to je veoma dobro, to vidimo iz rezultata. Pitanje je da li bi bez mera bilo tako, bilo je neophodno da mere budu vezane za doček i reprize, ali ipak ovo ide na bolje", rekao je on.

* Nedelju dana nakon prve vakcine

"Nemam nikakvih neželjenih efekata, ne bih ni znao da sam primio vakcinu, praktično sam zaboravio. Primam drugu dozu u četvrtak", rekao je dr Predrag Kon.

* Ruska, kineska, "Fajzerova"?

Pored američko-nemačke vakcine "Fajzer-Bajontek" i ruske "sputnjik V", u Srbiju uskoro stiže i kineska vakcina protiv koronavirusa kompanije "Sinofarm". Građani će moći sami da biraju koju će vakcinu da prime, a kako da odaberete pravo cepivo za sebe objasnio je epidemiolog dr Radmilo Petrović.

* Dr Stevanović o potencijalno zabrinjavajućem scenariju

Broj pregleda u prijemno-trijažnim centrima je smanjen, ali ne zato što je situacija bolja, upozorio je dr Goran Stevanović.

"Taj broj je sada u toku prethodnih noći veći je nego prethodnih dana, tokom praznika i vikenda naš narod ne ide kod lekara, i imali smo očekivani pad u broju pregleda na svim mestima. Od 31. pa negde do 8, 9. januara je taj broj bio nizak. Dolazili su samo ljudi koji su zaista bili izuzetno bolesni, i nikako nisu mogli da ostanu kod kuće", rekao je on.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.