Zdravlje

KORONA BROJKE U POSLEDNJA 24H: Preminule 23 osobe, zaraženo još 1.881

Autor Maja Gašić

Dnevni presek korona virusa u Srbiji!

Izvor: Kurir/Ana Paunković

Prema poslednjim informacijama u Srbiji je registrovano još 1.881 slučajeva korona virusa, nažalost, preminule su 23 osobe.

Broj pacijenata na respiratorima je 195.

U poslednja 24 sata testirano je 11.725 osoba. Od početka pandemije u Srbiji je preminulo 3.687. Hospitalizovano je 5.462.

PRESEK PO GRADOVIMA

Najveći broj zaraženih je i dalje u Beogradu - 515 njih. Slede: Novi Sad  94, Niš  74, Kragujevac  54, Šabac  46, Kruševac  45, Kraljevo  40, Vranje  36, Užice  33, Loznica  29, Pančevo  27, Valjevo  25, Subotica  21, Prijepolje  20 i Čačak  20. Ostala mesta u Srbiji imaju manje od 20 novoobolelih u poslednja 24 časa.

NOVO O KORONI U SRBIJI I SVETU

* Direktor Moderne o koroni

Izvršni direktor kompanije "Moderna" koja je proizvela jednu od vakcina za kovid-19, Stefan Bansel, upozorio je da će korona virus koji je širom planete usmrtio skoro dva miliona ljudi, zaustavio ekonomiju i opteretio zdravstvene sisteme, ostati sa nama zauvek.

* Koliko štiti vakcina

"Onaj ko se vakciniše nije potpuno imunizovan istog sekunda, potreban je imunski odgovor koji zahteva neko vreme. Posle jedne doze je samo delimična zaštita, imamo ljude koji su se razboleli nakon jedne vakcine", izjavio je danas dr Srđa Janković.

* Najtraženija ruska vakcina

Među građanima koji su se dobrovoljno prijavljivali za vakcinu protiv korone, najviše njih odabralo je rusku vakcinu Sputnjik V. Ipak, kada je reč o opredeljivanju građana Srbije za vakcine, razlika između ruskog cepiva i Fajzerovog nije velika.

* 2021. još gora pandemija

Druga godina pandemije kovida-19 mogla bi da bude teža nego prva, s obzirom na brzinu širenja korona virusa, posebno u severnoj hemsferi gde cirkuliše zarazniji soj, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

"Ušli smo u drugu godinu pandemije, koja može da bude teža kada vidimo kako se brzo širi kovid", rekao je predstavnik SZO Majk Rajan.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.