Stiže milion doza!

NAJAVLJENA KINESKA VAKCINA SINOVAK, A STIŽE SINOFARM: Zelić iz ALIMS-a objasnio razliku, nisu samo slova u pitanju!

Autor Nataša Petrović

Stiže nam kineska vakcina, ali ne ona koja je prvobitno najavljivana.

Izvor: Youtube/Screenshot/Novo jutro

Srbija bi uskoro mogla da postane prva zemlja na svetu u kojoj će biti registrovane čak tri vakcine protiv korone - Fajzer i Sputnjik V su već odobrene, a najavljeno je i da sutra, 16. januara, stiže milion doza kineske vakcine!

Bezbednost vakcine i dokumentacija se trenutno ispituju u Agenciji za lekove i medicinska sredstva (ALIMS), ali ono što je zbunilo mnoge je to da je najavljivana kineska vakcina Sinovak, a ispostavilo se da ćemo ipak dobiti Sinofarm. Pavle Zelić iz ALIMS-a je u Beogradskoj hronici objasnio o čemu je reč.

"Da, u pitanju su dva različita proizvoda, odnosno zastupnika istraživačkih instituta iz Kine. Kina koja je prva tretirala slučajeve je imala taj neki rani razvoj vakcina i pored ovih Sinofarm odnosno Sinovak, postoje i druge. Srbija će dobiti Sinofarm vakcinu i da naglasimo, ALIMS upravo radi na proceni dokumentacije, kako bismo u najkraćem roku, ali poštujući naše zakone, mogli da kažemo da je bezbedna".

Prema rezultatima dosadašnjih ispitivanja, vakcina Sinovak štiti oko 50 odsto od virusa korona.

"To su studije koje se obavljaju u Brazilu, a što se tiče Sinofarm vakcine, efikasnost je između 80 i 86 odsto. Ja bih ovde ipak naglasio da je reč o rezultatima kliničkih ispitivanja, mi ćemo ipak konačne efekte i zaštitu koju vakcina pruža videti tek kada prođe vreme. Mi trenutno imamo 35 miliona vakcina primenjenih širom sveta, ono što je jako važno je da su ovi procenti izrazito iznad onoga što se smatra standardom, koji se kreću oko tih 50 odsto kada se priča o vakcinama.

Znači, ovo je zaista trijumf nauke da smo došli do tih vakcina i to je upravo pokazatelj razvoja ovih oblasti nauke koje se bave razvojem vakcina, koje su omogućile da mi sa novim tehnologijama dođemo do ovako kvalitetnih vakcina", poručio je Zelić.

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.