Dnevni presek

POSLE DUŽEG VREMENA, MANJE OD 1.500 NOVOZARAŽENIH: 22 osobe preminule u Srbiji!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: Kurir/Ana Paunković

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano još 1.393 novozaraženih među 9.099 testiranih, a nažalost korona je odnela još 22 života

Na respiratorima se trenutno nalazi 201 pacijent, dok se u bolnicama širom zemlje leče 5.362 kovid pacijenta. 

Do 16. januara u 15 časova registrovano je ukupno 371.216 slučajeva korona virusa, a broj smrtnih slučajeva iznosi 3.730.

Procenat smrtnosti u ovom trenutku je jedan odsto. 

Presek po gradovima

Najveći broj novozaraženih i dalje je u Beogradu – 413, i to je ujedno jedini grad u kojem je zabeležen trocifren broj novih slučajeva.

Ovako izgleda ostatak liste:

Niš 68

Kragujevac 61

Kraljevo 45

Kruševac 41

Šabac 36

Novi Sad 28

Priboj 23

Užice 22

Novi Pazar i Pančevo po 21

Vranje i Smederevo po 20

U ostalim gradovima beleži se po manje od 20 novih slučajeva infekcije korona virusom. 

Ovo su teme dana o korona virusu!

* Kineska vakcina stigla u Srbiju

Prvi kontigent od milion doza vakcine protiv korona virusa kineskog proizvođača "Sinofarm" stigao je u Srbiju! Dolaskom kineske vakcine naša zemlja će biti jedina koja ima na raspolaganju tri vrste vakcina.

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će primiti upravo ovu vakcinu. 

"Kao predsednik Srbije uveren sam u kvalitet kineske vakcine. Za nekoliko dana primiću ovu vakcinu da pokažem njihov kvalitet. Mi smo prva zemlja u regionu koja je dobila toliko količinu vakcina, i veoma sam ponosan na to. Za sada smo dobili američke Fajzer, ruske Sputnjik i sada kineske. Neki naši ministri su već primili određene vakcine. Mi smo jedna od zemalja koja ima veoma dobre odnose sa Kinom i veoma sam ponosan na to i na naše partnerstvo sa Kinom".

* Sve o kineskoj vakcini

Reč je o cepivu Pekinškog instituta za biološke proizvode koju je odobrila Kina, a to je jedina vakcina protiv korona virusa koja je napravljena "po starom receptu". Ona funkcioniše tako što uči imuni sistem da pravi antitela protiv SARS-COV-2 korona virusa. Telo se izlaže "mrtvim" delovima virusa, tako da se nema rizika da dođe do ozbiljnog odgovora organizma.

Još uvek se ne zna koliko dugo ova vakcina štiti, ali postoji mogućnost da imunitet počinje da opada posle nekoliko meseci. 

* Nazire se kraj borbe protiv korone

Dr Kon smatra vrlo ohrabrujućim to što su u Srbiji sada dostupne tri vakcine protiv korona virusa. 

"To je ogromno ohrabrenje, dakle u zemlji je vakcina, sada treba samo da prođe sve što je zakonom obavezno. To je spas u ovoj situaciji, u toj borbi koju mi već sada naziremo, ozbiljno vidimo da smo, ne mogu da kažem toliko blizu, ali da se nazire kraj, da ćemo sami već podizati taj kolektivni imunitet ako se dobro organizujemo. Jako mnogo zavisi od nas, u kombinaciji sa merama koje već sprovodimo, treba čovek malo da bude optimističan. Ima tu i negativnih stvari vezano sa pojavu tog novog soja, ima činjenica da počinje drugo polugođe, to su značajni epidemiološki događaji koji nisu pozitivni, ali svejedno, ukupno gledano mislim da je situacija mnogo bolja nego što je bila", rekao je gostujući na TV Prva. 

* Veći rizik od aspirina nego od vakcine

"Čak i loše vakcine mogu izazvati vrlo malo problema u poređenju sa ostalim lekovima. Aspirin ima mnogo veće šanse da izazove nepoželjne posledice nego bilo koja vakcina u upotrebi. Ako gledate odštete koje se plaćaju na sudovima, najčešća značajna neželjena nuspojava vakcina - nekoliko slučajeva na svakih milion doza u proseku - jeste zapaljenje ramenog zgloba, koje može da se desi kad se vakcina nepravilno da, suviše visoko na ruci, pa igla uđe u sam zglob!", kaže dr Miloš Babić, poznatog neurobiologa i molekularnog biologa iz San Dijega.

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi