Zdravlje

ŽIVOT BEZ MASKI I MERA NE TREBA OČEKIVATI PRE LETA: Dr Radmilo Janković upozorava - ne smemo da dopustimo novi pik!

Autor Nataša Petrović

Anesteziolog iz Niša, dr Radmilo Janković smatra da pre leta nećemo moći da skinemo maske!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Vakcinacija u Srbiji je počela, broj novozaraženih je i dalje visok, ali se polako smanjuje, a ono što ljude najviše zanima je kada ćemo napokon moći da izlazimo bez maski i vratimo se normalnom životu.

"Treba biti oprezan, bez obzira na velika nadanja. Imunizacija je stvar koje nekako najviše ohrabruje u svemu ovome, ali ne možemo očekivati da će nam životi biti isti barem do leta", kaže anesteziolog prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktora Kliničkog centra u Nišu i direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju.

"Ne bismo smeli da dopustimo četvrti, peti, šesti, sedmi pik. Sigurno je da se dok ne krene vakcinacija rizici neće smanjiti, da ne pomislimo da imamo kolektivni imunitet, jer ima mnogo primera da se ljudi zaražavaju i po drugi put. Bez maski nećemo moći dok ne budemo sigurni da imamo neku vrstu kolektivnog imuniteta, ne smemo da dopustimo opuštanje", poručuje on.

Šta su lekari i medicinsko osoblje preživeli u ovoj godini, koliko će sve što se desilo ostaviti posledice na njih?

"Podjednako teško je sve ovo bilo i za zdravstvene radnike, koliko i za stanovništvo. Zdravstveni radnici su kao obični građani prolazili kroz iste teškoće koje je doneo kovid, a i istovremeno su se u crvenim zonama suočavali s rizikom od nepoznatog, što se tiče samog lečenja i tretmana, sa strahom od neuspeha, sa mogućnošću da se i sami zaraze. Oni su se manje bojali za svoje, a više za zdravlje svojih porodica jer su morali da odu kući, ili su ostajali odvojeni kako zarazu ne bi odneli tamo. Ono što se još ne vidi to su efekti jednog strahovitog psihološkog opterećenja. Oni su još pod adrenalinom, pod jednom pozitivnom napetošću motivisani i usmereni ka lečenju i da se ne zaraze, ali kada sve to prođe i nivo hormona stresa bude pao, videće se koliko je devastirajuće posledice ovo imalo za njih. Taj kumulativni stres će tek pokazati svoj efekat i na kraju fizički napor koji je enorman prvenstveno za ljude u crvenim zonama, ali i za one koji su ostali zelenim zonama i koji su preuzeli veliki deo posla jer su bili u manjku, taj fizički napor nije zanemarljiv".

Kada je reč o zdravstvenim radnicima, dr Janković kaže i da ih je dosta bilo zaraženo, a neki kovid-19 imaju već drugi put

"Više od polovine se zarazilo van bolnica u svom porodičnom i društvenom okruženju, jer i oni su obični građani. Sa moje klinike koja je podnela najveći teret u KC, 34 lekara su zaražena, od toga tri po drugi put - jednom u martu, jednom sada. Ima lekara koji su se zarazili u julskom talasu, pa sada, neki od njih su imali teške kliničke slike. Naš najstariji lekar, šef intenzivne nege dr Dragiša Ljubenović je proveo sedam dana u jedinici intenzivne nege i umalo ga nismo izgubili. Dosta kolega je ležalo ovde. I posledice nakon kovida nisu zanemarljive".

Dr Janković je istakao i da se "zdravstveni sistem Srbije pokazao jako fleksibilnim i izdržljivim, vrlo brzo se adaptirao na priliv velikog broja pacijenata".

(MONDO/Blic)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.