Zdravlje

SMANJUJE SE BROJ ZARAŽENIH: 19 osoba izgubilo bitku sa koronom, više od 1.600 inficiranih

Autor Maja Gašić

Dnevni presek korona virusa u Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Prema poslednjim informacijama u Srbiji je registrovano još 1.646 slučajeva korona virusa, nažalost, preminule su 19 osobe.

Broj pacijenata na respiratorima je 175.

U poslednja 24 sata testirano je 10.511 osoba. Od početka pandemije ukupno je preminulo 3.810.

Broj hospitalizovanih je manji nego juče (5.089) i iznosi 4.924.

PRESEK PO GRADOVIMA

Broj novozaraženih po gradovima: Beograd 509, Novi sad 73, Niš 64, Užice 45, Кruševac 41, Šabac 35, Кraljevo 34, Vranje 31, Kragujevac 31, Subotica 28, Valjevo 27, Pančevo 25, Smederevo 24, Novi pazar 21, ostala naseljena mesta manje od 20 pozitivnih lica.

NOVO O KORONI U SRBIJI I SVETU

* Dr Šekler o kineskoj vakcini

"Kineska spada u najbezbednije vakcine, ne spada u najefikasnije, ali spada u najbezbednije jer se radi o inaktivisanoj, mrtvoj vakcini. Ona je efikasna u tom smislu da 100 odsto garantuje da neće čovek doživeti odnosno dobiti tešku kliničku sliku, odnosno da bude životno ugrožen", rekao je danas dr Milanko Šekler.

* Novi soj korone se raširio svetom

Soj korona virusa zabeležen prvi put u Velikoj Britaniji nastavlja da se širi i tokom prošle nedelje bio je prisutan u 60 zemalja i teritorija, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO). To je za 10 zemlja više nego 12. januara, navodi SZO u svom nedeljnom epidemiološkom pregledu.

* Deca i vakcina

Srpski naučnik koji živi i radi u Nemačkoj, imunolog i molekularni biolog Nikola Smatlik, razjasnio je sve u vezi sa vakcinacijom dece.

"Vakcinacija dece je jedno bolećivo pitanje i nije još u potpunosti dokazano u nauci kada su u pitanju ove nove vakcine. Fajzer i Biontek su radili neka istraživanja na oko 5.000-6.000 ispitanika mlađih od 16 godina i poslednji podaci pokazuju da će oni završiti istraživanja da li je vakcina bezbedna kod dece tek u avgustu", rekao je Smatlik za TV Prva.

* Zaražavanje između 2 doze vakcine

Šta se dešava ako se neko zarazi između dve doze vakcine, objasnio je epidemiolog dr Branislav Tiodorović.

"Mlad organizam stvoriće odbranu od 92 ili 95 odsto, a oni koji su stari i sa hroničnim bolestima, stvoriće manju odbranu. Veliki dobitak je sprečiti odlazak u bolnicu i izbeći tešku kliničku sliku, a posebno je važna prevencija smrti", izjavio je Tiodorović.

* Sve o vakcini Astra Zeneka

U Srbiju bi uskoro trebalo da stigne i četvrta vakcina protiv korone, koju su razvili Univerzitet u Oksfordu i britansko-švedska kompanija "Astra Zeneka". Pročitajte sve najvažnije o cepivu, koje je u svetu poznato i pod nazivom "oksfordsko".

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.