Dnevni presek

NOVI SKOK ZARAŽENIH U SRBIJI: Preminulo još 19 osoba!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano još 1.709 zaraženih od10.638 testiranih, a nažalost još 19 osoba je preminulo.

Na respiratorima se trenutno nalazi 161 pacijent, a u bolnicama se leči 4.731 osoba. 

Ukupan broj zaraženih u Srbiji je 380.802, a ukupan broj umrlih je 3.849.

Ovo su teme dana o korona virusu!

* Mere na snazi do daljnjeg

Završena je još jedna sednica Kriznog štaba, gde je najvažnija tema bila vakcinacija. Takođe, predloženo je da se produži radno vreme ugostiteljskih objekata do 22 sata, ali je Krizni štab tražio još vremena kako bi o tome odlučio. 

"Medicinski deo Kriznog štaba rekao da nisu protiv mog predloga o popuštanju mera odnosno produženju radnog vremena do 22 sata, ali traže vreme, odnosno do sredine sledeće nedelje da se izjasne o tome. Očekuju da će tada trendovi biti jasniji i da će moći da se izjasne. Razumem njihove razloge, ali ova kriza nije samo zdravstveno već i ekonomska. Zato mere, moraju da uvaže i zdravstveni i ekonomski aspekt", rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

* Korona kosi po svetu

U svetu je od početka pandemije zabeleženo više od 98 miliona slučajeva korona virusa, od kojih je najviše, čak 25 miliona, registrovano u Sjedinjenim Američkim Državama, pokazuju podaci portala "Worldometer".

Od ukupnog broja zaraženih , 70.402.587 smatra se izlečenim, a 2.097.279 ljudi je preminulo od posledica ove infekcije. Trenutno je aktivan 25.510.641 slučaj, ali je samo 111.745 njih, odnosno 0,4 odsto u teškom ili kritičnom stanju. 

* Uvode se tamno crvene epidemiološke zone u Evropi

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je danas uvođenje nove oznake na epidemiološkoj karti Evrope - tamno crvene zone.

Iz ovih zona bi putnici pre odlaska morali da se testiraju na korona virus, a po dolasku na odredište da idu u karantin.

"Tamno crvenom bojom bi se označavale zone u kojima je cirkulacija virusa na izuzetno visokom nivou", izjavila je Fon der Lajenova.

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi