Dnevni presek

MANJE OD 1.500 NOVIH SLUČAJEVA KORONE U SRBIJI: Preminulo još 19 ljudi!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Korona u Srbiji, najnoviji podaci!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Korona virus u Srbiji je odneo još 19 života, dok je broj novih slučajeva infekcije 1.483, podaci su po najnovijem korona preseku.

Broj pacijenata na respiratorima je 165. U poslednjih 24 sata testirano je 9.434 uzorka.

Od početka pandemije testirano je više od 2,5 miliona ljudi u Srbiji, precizno - 2.536.948 njih. Od početka pandemije preminulo je 3.868 pacijenata, a procenat smrtnosti trenutno je 1,01%.

Pročitajte teme dana vezane za koronu!

* Mladi bez simptoma koji sutra mogu da umru

Rukovodilac kovid bolnice u Batajnici docent dr Tatjana Adžić Vukičević rekla je da se korona promenila, ali da i dalje stvara teške forme bolesti i to kod mladih.

Izvor: TV Pink/Printscreen

"Interesantno je da imate obolele koji šetaju, nemaju velike tegobe, a kada im pogledate snimak pluća, pomislite da već sutra mogu da umru. Takve pacijente moramo da zadržimo, da im damo terapiju i pratimo ih tokom više dana da bismo videli u kom će pravcu ići njihov oporavak", rekla je ona.

* Koliko traje imunitet na koronu?

Profesor doktor Vladimir Petrović, direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine u Novom Sadu, govorio je za RTS o vakcinama protiv korone i epidemiološkoj situaciji u toj pokrajini.

"Kad je imunitet kod vakcinisanih u pitanju ono što znamo, a znamo samo za Fajzerovu vakcinu u ovom trenutku, on je izmeren da traje šest mesci. Očekuje se da traje duže. Kod kineske vakcine mi očekujemo da imunitet nakon druge doze traje duže od godinu dana", objašnjava Petrović.

Izvor: RTS

Kao primer navodi rezultate testiranja nekoliko zdravstvenih radnika nedelju dana nakon primljene Fajzerove vakcine.

"U toku jučerašnjeg dana izvršili smo testiranje nekoliko zdravstvenih radnika koji su primili drugu dozu Fajzerove vakcine i to nedelju dana nakon vakcinacije i poredili sa nivoom antitela kod obolelih u decembru i mogu da potvrdim da je šest do sedam puta veći novo antitela kod vakcinisanih Fajzerovom vakcinom nego kod onih koji su preležali bolest. Literatura kaže da može da bude i 20 puta veći", navodi direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine u Novom Sadu.

Govoreći o prirodno stečenom imunitetu navodi da njegovo trajanje zavisi od kliničke slike obolelih.

"Kada su u pitanju oni koji su prirodno stekli imunitet nakon bolesti, nažalost, dužina trajanja imuniteta je proporcionalna težini kliničke slike obolelih. Tako da kod onih koji su imali težu kliničku sliku očekujemo da imunitet traje godinu dana i duže, a kod onih koji su asimptomatski, procene su, bar prema stručnoj literaturi da taj imunitet traje do 60 dana. Tako da je preporuka da i oni koji su preležali virus mesec dana nakon preležane bolesti prime vakcinu", objašnjava Petrović.

* Krizni štab odlučuje sledeće nedelje

Nakon sednice održane u petak, Krizni štab je zatražio još vremena zbog čega će zasedati početkom sledeće nedelje i odlučivati o produženju postojećih mera ili uvođenju novih.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi