Zdravlje

VAKCINACIJA USKORO U SVIM BOLNICAMA: U planu je i da jedna kovid bolnica izađe iz sistema i vrati se normalnom radu!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Član Kriznog štaba posle sastanka direktora kovid bolnica o planovima za naredne dane.

Izvor: YouTube/Screenshot/ RTS Sajt - Zvanični kanal

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, dr Goran Stevanović, izjavio je da se po broju novoobolelih vidi da je situacija sa koronavirusom nešto mirnija, što omogućava da se ozbiljno razmišlja o smanjenju kapaciteta u kovid bolnicama.

Goran Stevanović je rekao da se u svim kovid bolnicama radi na smanjivanju kapaciteta i mobilisanju mesta za nekovid pacijente.

"Svaka vakcina štiti, a da li ćete putovati za nas je trenutno od sekundarnog značaja", poručio je direktor Infektivne klinike Goran Stevanović.

On je, nakon sastanka direktora kovid bolnica, upitan da li će to što se u Srbiji građani vakcinišu ruskom ili kineskom vakcinom, koje nisu odobrene u EU, uticati na mogućnost putovanja, ukazao da se radi o pitanju oko kojeg se ni u EU nisu složili.

"Naš zadatak je da zaštitimo naše stanovništvo, bez obzira da li će da putuju. Svaka vakcina vas štiti, a da li ćete putovati je od sekundarnog značaja", rekao je Stevanović.

"U najkraćem vremenskom periodu, gledaćemo da iz kovid sistema izađe KBC Zvezdara, da se vrati nekovid pacijentima. Trebaće nam prilično vremena, jer su kapaciteti još popunjeni i to neće biti za dva, tri ili četiri dana, ali je dobra vest da smo krenuli u tom pravcu", rekao je Stevanović nakon sastanka direktora kovid bolnica sa ministrom zdravlja.

Istakao je i da je glavni zadatak da se, koliko je moguće, pomogne vakcinacija opšte populacije. Stevanović je najavio da će uskoro u svim bolnicama biti formirane ekipe za vakcinaciju.

"Do sada su po pitanju vakcinacije, glavni teret organizacije uz 'Batut', Ministarstvo zdravlja i institute za javno zdravlja, podneli u domovima zdravlja. Od danas će krenuti i obuka kolega i ekipa iz bolnica, kliničko-bolničkih centara i za vrlo kratko će u svim bolnicama biti formirane vakcinalne ekipe", rekao je Stevanović.

To će, istakao je, omogućiti da se vakcinacija brže sprovede i da se iskoriste vakcine, koje imamo i koje će tek pristizati.

Takođe, Stevanović je rekao i da je upućen zahtev svim zdravstvenim ustanovama da pošalju spiskove opreme koja je istrošena maksimalnim radom i korišćenjem za proteklih godinu dana, i koja će biti obnovljena.

"Planirana je velika nabavka opreme, one za standardnu dijagnostiku, rendgena, magnetnih rezonanci, skenera, ali i kreveta. To radimo sa Svetskom bankom", rekao je Stevanović, prenosi RTS.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.