Zdravlje

BRITANSKI ILI JUŽNOAMERIČKI SOJ, SVEJEDNO JE: Doktor Pelemiš objasnio zbog čega nema potrebe širiti paniku

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Član Kriznog štaba o novom soju korone posle sastanka direktora kovid bolnica sa ministrom zdravlja.

Izvor: Pink

Infektolog i član Kriznog štaba, dr Mijomir Pelemiš, izjavio je da ne treba stvarati paniku kod građana zbog novog britanskog soja koronavirusa, ističući da su i dalje ključne stvari za borbu protiv pandemije - prevencija i vakcinacija.

"Ne treba stvarati paniku kod građana Srbije, već su dovoljno uspaničeni prethodnih godinu dana. Ovo za njih ne znači ništa, da li će biti britanski, brazilski, južnoamerički soj, jer do sada nauka nije dokazala ništa, osim bržeg širenja", rekao je Pelemiš.

Istakao je da se ništa suštinski ne menja, jer su stroge mere prevencije i dalje na snazi i one se moraju poštovati.

Jedini način da zaustavimo pandemiju je vakcina, tako da rešenje postoji - strogo poštovanje mera prevencije i vakcinacija.

"Različiti sojevi su interesantni za nauku, ostavimo to naučnicima. Kada budu dokazali da je nešto značajno za nas, primenićemo to. Ništa se sada ne menja u terapiji, sve ostaje isto. Ne treba se time baviti, već samo vakcinacija i mere prevencije", rekao je Pelemiš novinarima posle sastanka direktora kovid bolnica sa ministrom zdravlja, prenosi RTS.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi