Zdravlje

PONOVO POGORŠANJE U SRBIJI: Porastao broj zaraženih, 19 osoba umrlo

Autor Maja Gašić

Dnevni presek korona virusa u Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Prema poslednjim informacijama u Srbiji je registrovano još 2.080 slučajeva korona virusa, nažalost, preminulo je još 19 osoba.

Broj pacijenata na respiratorima je 168.

U poslednja 24 sata testirano je 13.488 osoba, a trenutno je hospitalizovano 4.379.

Ukupan broj smrtnih slučajeva od početka pandemije iznosi 3.924.

NOVO O KORONI U SRBIJI I SVETU

* Šta se dešava kad primite vakcinu

Dr Milanko Šekler objasnio je i šta se dešava u organizmu nakon primanja prve doze vakcine protiv korone.

"Kada se primi vakcina, to je znak za uzbunu u organizmu, limfociti krenu na to mesto gde je aplicirana, krenu da obrađuju to što je strano organizmu i počinje imuni sistem da obrađuje po fazama, da šalje signale drugim ćelijama. Kreće proizvodnja antitela, diže se broj limfocita koji treba da napadne to što je nama tuđe u našem organzmu. To počinje kada se aplicira vakcina i već sutradan organizam počinje da umnožava to nešto i to ide eksplozivno, odmah se stvaraju antitela", objasnio je dr Šekler.

* Upozorenje na novi soj

U Srbiju je novi soj korona virusa tek stigao, ali Nemci se sa njim bore već duže vreme. Iz Berlina se u Jutarnji program uključio virusolog Andrej Trampuž i rekao da zemlje moraju da urade sve što mogu da bi izbegle katastrofu, naročito kod mladih, a potom objasnio i zašto.

"Virus se brzo širi, sve mere su sada strože, za sada znamo da je 35 odsto zarazniji, eksponencijalno se širi", rekao je Trampuž.

* Dileme oko vakcinacije

Načelnik Klinike za reanimaciju i anesteziologiju KBC "Dr Dragiša Mišović" Predrag Stevanović istakao je da oko vakcina protiv korona virusa nema dilemu i dodao da je principijelno zadovoljan odzivom građana.

"Postoje navodne dileme o tome da li primiti vakcinu, koju vakcinu primiti? Moram da vam kažem da za nas koji radimo u crvenoj zoni takve dileme ne postoje. Vakcinu treba obavezno primiti i na svako pitanje mojih prijatelja o tome koju vakcinu da prime ja odgovaram - onu prvu koja ti je dostupna", rekao je dr Stevanović.

* Uticaj korone na vid

Istraživanja u Holandiji i Kini pokazala su da je tokom pandemije korona virusa kod velikog broja ljudi, a naročito dece, pogoršan vid na daljinu, a ovaj fenomen nazvan je "karantinska kratkovidost".

* Kovid i posledice

Analiza koju je predvodio Maks Taket sa odeljenja za psihijatriju Univerziteta Oksford utvrdila je da se kod jednog od osam pacijenata, koji preleže kovid 19, u prvih šest meseci nakon ozdravljenja prvi put dijagnostikuje neko psihijatrijsko ili neurološko oboljenje.

* Kovide bolnice

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, dr Goran Stevanović, izjavio je da se po broju novoobolelih vidi da je situacija sa koronavirusom nešto mirnija, što omogućava da se ozbiljno razmišlja o smanjenju kapaciteta u kovid bolnicama.

* Dr Pelemiš o mutacijama

Infektolog i član Kriznog štaba, dr Mijomir Pelemiš, izjavio je da ne treba stvarati paniku kod građana zbog novog britanskog soja korona virusa, ističući da su i dalje ključne stvari za borbu protiv pandemije - prevencija i vakcinacija.

"Ne treba stvarati paniku kod građana Srbije, već su dovoljno uspaničeni prethodnih godinu dana. Ovo za njih ne znači ništa, da li će biti britanski, brazilski, južnoamerički soj, jer do sada nauka nije dokazala ništa, osim bržeg širenja", rekao je Pelemiš.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.