Šta sve može da bude uzrok gubitka čula mirisa i ukusa, kako se leči, koliko dugo traje oporavak i u kojim situacijama ono trajno nestaje? Doktorka Galina Joković, specijalista otorinolaringologije i subspecijalista audiolog u KBC "Dr Dragiša Mišović - Dedinje" u Beogradu, kaže da je gubitak čula mirisa i ukusa za ljude sa ovim problemom od životnog značaja:
"Kvalitet života je tada značajno lošiji, dolazi do gubitka apetita i telesne težine, pothranjenosti i slabljenja imuniteta. Da bi nadoknadili osećaj neslanog ili nedovoljno slatkog, ljudi dosoljavaju hranu ili je preterano šećere, pa tako otvaraju vrata hipertenziji i dijabetesu."
Gubitak ili smanjen osećaj mirisa i ukusa se prepoznaje kada je hrana bezukusna, ne osećate miris i ne uživate u jelu. Posle obroka je prisutan neprijatan ukus u ustima.
Doktorka Joković naglašava da su ova dva čula veoma povezana i da osobe sa gubitkom čula mirisa imaju sigurno izmenjen i osećaj ukusa ili njegov potpuni nestanak. Dugačak je spisak bolesti koje mogu da izazovu ovaj poremećaj.
"Najčešći uzroci gubitka čula mirisa su starenje, oboljenja nosa i sinusa poput akutne respiratorne infekcije, obične kijavice, virusne infekcije, a sada kovid-19. Zatim, hronično oboljenje nosne sluznice kao što je atrofični rinitis ili ozena, alergijski rinitisi i sinuzitisi, prisustvo polipa u nosu i sinusima, endonazalni karcinomi. Do gubitka čula mirisa dovodi i trauma glave, nosa i kičmene moždine, konzumiranje alkohola, pušenje i određena hronična stanja", ističe doktorka.
Postoje četiri osnovna ukusa: slatko, slano, gorko i kiselo. Peti, bazični ukus, zvanično priznat, zove se umami, a predstavlja slano-mesnati ukus.
Gubitak oba čula mogu da izazovu i neurološke bolesti kao što su multipla skleroza, tumori mozga, epilepsija, neurodegenerativne bolesti poput Parkinsonove, demencije, blagog oštećenja kognitivne funkcije, Alchajmerovog sindroma.
Psihijatrijska oboljenja remete čulo mirisa
Psihijatrijska oboljenja takođe mogu da uzrokuju pomenute poremećaje i njihov drugačiji doživljaj. Postoje i stanja sa urođenim nedostatkom ili bez funkcije sistema za miris i ukus.
Doktorka Joković naglašava i da mnogobrojni lekovi mogu da dovedu do gubitka čula mirisa - antihistaminici, antibiotici poput penicilina i tetraciklina, lekovi protiv hipertenzije. Ali i oni iz grupe statina, hemoterapeutici, narkotici kao što su kodein i morfin, antidepresivi, cimetidin lek za gastritis, furosemidi, određeni antiepileptici, kao i lokalna upotreba mnogih sprejeva, kapi ili gelova za nos. Pet od devet osoba sa problemom čula mirisa imaće poteškoće i sa osećajem ukusa.
MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.
Mondo/Novosti