Zdravlje

KOLIKO JE DO SADA BILO NEŽELJENIH EFEKATA: Dr Đerlek o vakcini protiv korone i kada se treba javiti lekaru

Autor Nataša Petrović

Dr Mirsad Đerlek pojasnio u kojim slučajevima nuspojave vakcinacije zahtevaju lekarski pregled.

Izvor: Screenshot/Kurir TV

Vakcinacija protiv korona virusa je u toku, a ono što sve zanima su nuspojave. Stručnjaci su do sada više puta isticali da nisu zabeležne neke ozbiljnije reakcije, a dr Mirsad Đerlek je za Kurir TV otkrio detalje.

"Imali smo ukupno 40-ak neželjenih dejstava kod vakcinacije, a nijedno od njih nije bilo ozbiljno, to su crvenila, glavobolje... Ako bi to potrajalo 12 sati, treba se javiti u dom zdravlja, ali u ovih 400.000 vakcinisanih nismo imali takve slučajeve".

Dr Đerlek je pojasnio da su "apsolutni neželjeni efekti kod sve tri vakcine temperatura, akutna bolest dužeg povraćanja, pojava krvi u stolici... Svi oni su izuzetno retki".

Kada je reč o ljudima koji su preležali korona virus, doktor kaže da i oni treba da se vakcinišu, ali ne treba da žure.

"Preporuka je da ljudi koji preleže koronu ne treba da žure sa vakcinom, jer ih antitela štite nekoliko meseci, prema pojedinim stručnjacima i do šest meseci. Oni koji su preležali kovid treba da se vakcinišu, ali ne treba da žure".

Govoreći o rizičnim grupama, dr Đerlek kaže da smeju da prime vakcinu, ali pre toga treba da odu na pregled.

"Rizične grupe treba da obave pregled kod svog lekara. Svi ti pacijenti smeju da prime vakcinu, ali konsultujemo stručnjake. Vakcina se ne daje teškim hroničnim bolesnicima sa mnogo komorbiditeta", poručio je.

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.