Dnevni presek

SMANJEN BROJ NOVOZARAŽENIH U SRBIJI: Preminulo još 20 osoba!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 1.366 novozaraženih od 7.893 testirana uzorka, a nažalost preminulo je još 20 osoba.

Na respiratorima se trenutno nalaze 143 pacijenta. U bolnicama širom zemlje se leči 4.088 kovid pacijenata. 

Do sada su u našoj zemlji registrovana ukupno 395.263 slučaja korone, a broj preminulih je 4.020.

Ukupno su do 31. januara u 15 časova testirana 2.617.473 uzorka. 

Korona presek po gradovima

Evo kako danas izgleda broj zaraženih po gradovima.

Beograd 445

Kragujevac 72

Niš 65

Vranje 48

Kraljevo 44

Užice 43

Subotica 28

Kruševac 26

Zaječar 25

Smederevo 24

Valjevo 23

Pančevo 22

U ostalim naseljenim mestima registrovano je manje od 20 novozaraženih.

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Da li vakcine protiv korone utiču na potomstvo

Imunizacija u Srbiji uveliko traje, a pitanje koje mnoge brine je da li cepiva utiču na potomstvo. 

"Poznato je da u trudnoći ne treba da se primi, ali ako planiraju, ono što će primiti sa vakcinom će biti eliminisano pojavom antitela nakon 21 dan, i nema nikakve opasnosti za buduće potomstvo. Vakcinisani ljudi svakako mogu da planiraju potomstvo. Ako ne prime vakcinu, vreba ih taj isti virus na ulici i u komšiluku. Svako treba da primi vakcinu i da pomognemo da se ovo reši", rekla je za TV Prva virusolog dr Ana Gligić. 

* Kineska vakcina najbolje štiti od novih sojeva

Doktorka Marija Gnjatović, istraživač u Institutu za primenu nuklearne energije (INEP) kaže da kineska vakcina najbolje štiti od novih sojeva virusa, a objasnila je i zašto. 

"Zato što kroz kinesku vakcinu unesemo sve proteine virusa, imitiramo praktično ceo virus. E sad, protokol za proizvodnju tih inaktiviranih vakcina je takav da se i u ovoj kineskoj vakcini akcenat stavlja na S protein, odnosno pravi se tako da S protein ostaje potpuno identičan kao kod aktivnog virusa, a da drugi proteini mogu da budu malo drugačiji. Tako da će za sve vakcine praktično da bude najbitniji odgovor na taj S odnosno ’spajk’ protein. Fajzerova i Sputnjik V vakcina je svakako bazirana na S proteinu, kineska na svim drugim, ali sa akcentom na S proteinu", objasnila je dr Gnjatović u Jutarnjem programu TV Prva. 

* Posledice korona virusa

Direktorka Specijalne bolnice za lečenje cerebrovaskularnih bolesti "Sveti Sava" dr Marijana Vukićević rekla je za RTS da se postkovid komplikacije javljaju u oko jedan odsto slučajeva, a jedna od potencijalnih posledica je tromboza koja može da izazove moždani udar

"To su najčešće osobe koje imaju sklonost ka tromboziranju, obično su imali ili tromboflebitise u mladosti ili nekakve druge komplikacije koje su zapravo pogoršale njihovu koagulaciju usled još i kovida dodatno. Oštećen je sud, unutrašnjost suda kovidom i usled odmora kod kuće, recimo, došlo je do tromboze. Broj nije veliki, ali je strašan za svakog kome se desi jer moždani udar jer jedno od najgorih oboljenja zbog invaliditeta", poručila je. 

Doktorka upozorava da to nije jedina posledica. 

"Utvrđeno je da kod nekih pacijenata koji su imali poremećaj sa ukusom i mirisom, što uopšte nije retko, na magnetnoj rezonanci je nađeno da u tom olfaktivnom režnju postoje promene, u smislu maltene encefalita, ali su reverzibilne na svu sreću i nije došlo do nekakvih teških komplikacija".

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi