Zdravlje

PITANJE KOJE ZANIMA SVE KOJI SU SE VAKCINISALI: Dr Škodrić dala jasan odgovor ako brinete da li ćete dobiti drugu dozu

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Direktorka RFZO uživo na Prvoj pričala o nabavci i neželjenim dejstvima vakcina.

Izvor: Prva

Vakcine protiv korona virusa glavna su tema već nedeljama, a Srbija je veoma visoko pozicionirana u Evropi, ali i svetu, po broju vakcinisanih.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić rekla je na Prvoj da će svi vakcinisani dobiti i drugu dozu, i to one vakcine koju su prvobitno primili.

"Na vreme smo razmišljali, odmah se čim dobijemo vakcine odvoji količina za revakcinaciju. Nema potrebe da bilo ko brine, a dobićemo i dodatne količine od svih proizvođača, biće dovoljno i za one koji se još uvek nisu vakcinisali", rekla je ona.

Dr Škodrić je rekla da o datumima stizanja vakcina još uvek ne može tačno da priča, ali da stižu količine svih vakcina i neće biti prekida u isporuci.

"Najbolji smo u regionu i Evropi, na vreme smo razmišljali i o revakcinaciji. Nekoliko faktora je na to uticalo, na vreme smo počeli pregovore i nismo površno shvatali ponude, svi su nam bili jednako važni. Nismo odustajali ni onda kada je delovalo da nećemo uspeti. Važno je i što smo odlučili da obezbedimo sve vakcine, da bi građani mogli da biraju i okrenuli smo se tržištima van EU, kao što su Rusija i Kina", rekla je ona.

Kada su u pitanju neželjene reakcije, ona je rekla da je Srbija dobila efikasne i bezbedne vakcine.

"Nismo uvezli niti otkupili vakcine koje nisu procenjene kao takve. Efikasnost je kako deluje, a bezbednost se odnosi na reakcije. Bol ili otok su očekivani, blaga temperatura ili mučnina, glavobolja, očekivani su. U ovim do sada datim je bilo 65 neželjenih, ali očekivanih reakcija, nijedna nije dovela do ugroženosti pacijenta i nije bila neočekivana", rekla je ona.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.