Zdravlje

DA LI MORATE OPET DA SE PRIJAVITE ZA DRUGU DOZU, I KADA JE PRIMATE? Svi detalji o procesu revakcinacije u Srbiji

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Gde se dobija druga doza vakcine, da li se prijavljujete i kada je poslednji rok da primite cepivo?

Masovna vakcinacija građana u Srbiji protiv koronavirusa je započela 19. januara, a prethodno su od 24. decembra prethodne godine vakcinu primile prioritetne grupe. U Srbiji su u ovom trenutku građanima na raspolaganju tri vakcine - ruska "sputnjik V", kineska "Sinofarm" i vakcina američke kompanije "Fajzer" i nemačkog "Bionteka".

Sa obzirom na to da svaka od vakcina zahteva davanje dve doze u različitim razmacima, potrebna je i revakcinacija, koja u Srbiji počinje od 9. februara.

Za primanje druge doze cepiva nije potrebna nova prijava. Svi podaci su registrovani prilikom prijavljivanja za vakcinaciju putem portala eUprave ili telefonom. Evidentirano je kada ste primili prvu dozu i odgovorne službe će vas obavestiti 48 sati pre vakcinacije putem SMS poruke ili mejla gde i kada treba da dođete na primanje druge doze vakcine.

Oni građani koji su prilikom primanja prve doze vakcine dobili tačno obaveštenje kada treba da ponovo dođu, trebaju da se pojave u zakazanom terminu.

Oni građani koji su samo dobili potvrdu da su primili prvu dozu vakcine će dobiti obaveštenje SMS porukom ili mejlom najkasnije dva dana uoči same vakcinacije.

Zbog revakcinacije stanovništa, koja će trajati uporedo sa vakcinacijom, očekuje se povećan broj ljudi zbog čega se otvaraju novi punktovi, pa iako se u najvećem broju slučajeva druga doza daje na istom punktu na kom ste primili i prvu dozu, postoji mogućnost nove lokacije zbog otvaranja novih punktova, o čemu ćete takođe biti obavešteni u istoj poruci.

Rok za primanje druge doze vakcine zavisi od proizvođača vakcine. Druga doza kineskog cepiva se daje u razmaku od dve do četiri nedelje od primanja prve doze, ali se u Srbiji daje u razmaku od tri nedelje, dok se druga doza ruske vakcine daje između 21. i 28. dana od primanja prve doze. Fajzerova vakcina se daje u razmaku od tri nedelje, mada su proizvođači istakli da je period u kom je potrebno primiti drugu dozu od 19 do 42 dana, prenosi RTS.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.