Ako još niste izabrali vakcinu

KOJA VAKCINA JE NAJEFIKASNIJA, A KOJA NAJBEZBEDNIJA: Imunolog dr Milošević iznela podatke

Autor Nataša Petrović

Ako ste u dilemi koju vakcinu da primite, možda će vam ovo pomoći!

Izvor: Youtube/Screenshot/RTS Ordinacija - Zvanični kanal

U Srbiji su do sada dostupne tri vakcine protiv korona virusa – Fajzer/Biontek, Sputnjik i Sinofarm. Koliko je, sa jedne strane, dobro imati izbor, sa druge strane ljudima to predstavlja i poteškoće jer ne znaju kako da izaberu cepivo.

Imunolog dr Emina Milošević za RTS Ordinaciju je odgovorila koja vakcina je najefikasnija.

"Na osnovu brojeva znamo da je Fajzer/Biontek pokazala najveću efikasnost od ove tri dostupne kod nas, Sputnjik, Sinofarm i Fajzer. Znači, Fajzer je imao efikasnost od 95 odsto, Sputnjik nešto nižu 92 odsto, Sinofarm, oni su blizu 80 odsto. Ono što jeste nedostajući podatak, na koji broj ispitanika se odnosi ta efikanost za Sinofararmovu vakcinu".

Kada je reč o bezbednosti vakcina, dr Milošević smatra da su sve tri bezbedne.

"Sad, iz dizajna vakcina, razmišljajući šta svaka od njih može da donese, ja ne mogu da zamislim da nijedna od njih da nekakvo teško neželjeno dejstvo koje će da se desi ili kratkoročno ili dugoročno".

Inače, dr Milanko Šekler je ranije izjavio da "ne može da kaže da je najbolja, ali da kineska vakcina spada u najbezbednije".

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.