Dnevni presek

NOVI SKOK BROJKI, SKORO 2.000 NOVOZARAŽENIH: Preminulo 13 osoba u Srbiji!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o koroni u Srbiji!

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 1.960 novozaraženih od 10.458 testiranih, a nažalost još 13 osoba je preminulo.

Na respiratorima se trenutno nalazi 128 osoba, a u bolnicama je 3.818 kovid pacijenata.

Do sada je u našoj zemlji registrovan ukupno 409.840 slučaj korone, a 4.139 osoba je preminulo. 

Ukupno je do sada testirana 2.703.723 uzorka. 

Ovo su teme dana o virusu korona! 

* Jednom gradu u Srbiji preti opasnost

Doktor Slađan Stanković, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Vranju rekao je da je neophodna veća kontrola na mestima gde se okuplja veći broj ljudi.

* Dr Tiodorović: Život bi mogao da se vrati u normalu na leto

Više od godinu dana svet se bori protiv pandemije virusa korona, a ono što nas sve zanima je kada će život moći da se vrati u normalu. Gostujući na RTS, dr Branislav Tiodorović je odgovorio na ovo pitanje. 

"Ja sam rekao i prošli put, pa su me napale kolege, da sam preveliki optimista", nasmejao se on, a onda nastavio u ozbiljnom tonu.

"Ako bi išlo brže, da vakcinišemo tri miliona ljudi, onda bismo već mogli da kažemo da na leto možemo da uđemo u kontrolisanu situaciju. Bilo bi obolevanja, sporadičnih, ali bismo možda mogli na letovanje", rekao je on.

* Postvirusni sindrom umora ozbiljna bolest 

Sindrom hroničnog umora je ozbiljna bolest, a ne stanje, koje najčešće pogađa mlade. Kardiolog i specijalista interne medicine prof. dr Branislav Milovanović, profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u Jutarnjem programu RTS-a objasnio je kako prepoznati hronični umor na vreme, jer posledice mogu da budu ogromne. 

"Imate umor kada ste neispavani, rešava se spavanjem. Imate i sagorevanje, a onda i bolest sindrom hroničnog umora, priznala ju je SZO prošle godine. Postvirusni sindrom umora je ozbiljna bolest, koja se pojavljuje posle kovid infekcije, ona je bolest, ne stanje, smatra se da je u rangu onkoloških bolesti i HIV-a po težini simptoma. Kada imate produženi kovid, to je ulazak u taj sindrom. Oboljenje, veoma ozbiljno i pre pandemije. Ekskluzivno bih rekao informaciju iz Hrvatske, 12. maj je dan svesti o ovoj bolesti, Evropski parlament je doneo rezoluciju da se nađu specijalni fondovi za istraživanje pandemije tog sindroma, to je bolest koja vodi u invaliditet i to najčešće kod mladih osoba".

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi