Zdravlje

KORONA POGAĐA MLADE MUŠKARCE PRAVO U "PONOS": Doktorka Ana objasnila dva načina na koja utiče na plodnost!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Načelnica dnevne bolnice u "Frontu" iznela zabrinjavajuće podatke!

Izvor: RTS/screenshot

Korona potpuno drugačije utiče na plodnost kod muškaraca i žena, rekla je u Jutarnjem programu RTS-a prof. dr Ana Mitrović Jovanović, načelnica dnevne bolnice GAK Narodni front.

"Moramo znati kako kovid pogađa mlade ljude, koji nisu završili reprodukciju, i kako utiče na muškarce, a kako na žene. Kod žena su jajnici u telu, oni su 'navikli' na višu temperaturu, dok su testisi kod muškaraca anatomski izmešteni i nalaze se izvan tela upravo zato što su osetljivi na temperaturu", rekla je ona.

U tkivu testisa, rekla je doktorka, "ogromna je koncentracija receptora preko kojih kovid ulazi u organizam".

"Izuzetno je velika koncentracija u tom osetljivom tkivu, ako kovid nema te receptore ne može ući u ćeliju. Upravo je testis, u poređenju s jajnikom, na udaru jer virus ne ubija ćeliju već pokreće sintezu proteina za svoje održavanje i opstanak. To remeti normalne procese, proizvodnju testosterona i spermatogenezu", rekla je ona.

"Drugi mehanizam je dizanje telesne temperature, naš imunitet prepoznaje virus, te ćelije napadaju virus i prave signalnu reakciju, dolazi do citokinske reakcije. Svi ovi citokini deluju sistemski, na jetri povećavaju CRP, u kostima utiče na bela krvna zrnca i koštanu srž, ali isto tako u 'centrali', u mozgu, utiče na centar za termoregulaciju. Povišava se temperatura, i tkivo testisa, nažalost, itekako ispašta zbog toga. Kod žena nema takvog simetričnog efekta, muškarci su ugroženiji", rekla je dr Mitrović Jovanović.

To se odnosi na produžene, teške forme bolesti, rekla je ona.

"Žene su biološki ograničene, dok se kod muškaraca taj proces obnavlja, važno je samo da ne bude oštećenja tog delikatnog tkiva tokom dugoročnog oblika bolesti", rekla je ona.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.