Dnevni presek

PONOVO VIŠE OD 2.000 NOVOZARAŽENIH U SRBIJI: Preminulo još 15 osoba!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 2.014 novozaraženih od 12.830 testiranih, a nažalost preminulo je još 15 osoba

Na respiratorima se trenutno nalazi 129 pacijenata, a u bolnicama se leči 3.814 kovid pacijenata. 

U našoj zemlji je do sada zabeleženo ukupno 411.855 slučajeva kovida-19, a broj preminulih je 4.154. 

Od početka epidemije su testirana 2.715.553 uzorka.

Korona presek po gradovima

Od 2.014 novih slučajeva korona virusa u Srbiji, trećina je iz Beograda – 641.

Slede Novi Sad sa 82 nova slučaja, Vranje sa 80, Niš 71, Kragujevac 67, Kraljevo 56.

U Subotici je korona virus potvđen kod 43 osobe, Užicu kod 40, Kruševcu 36, Pančevu 32. Šabac i Jagodina imaju po 29 novozaraženih, Zaječar 26, Valjevo 25, Smederevo i Paraćin po 22, a Novi Pazar 21.

Ostala naseljena mesta imaju po manje od 20 pozitivnih.

Ovo su teme dana o virusu korona! 

* Sve mere i dalje na snazi 

Sednica Kriznog štaba, na kojoj se analizira epidemiološka situacija, završena je, a nakon sednice javnosti se obratio dr Predrag Kon.

On je saopštio da sve mere ostaju na snazi do daljnjeg. Kon je rekao i da se fudbalska utakmica Crvena Zvezda - Milan nije pominjala na sednici štaba.

* Koliko štiti vakcina posle prve, a koliko posle druge doze

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović za Kurir TV rekao da Srbija ima iznenađujuće dobar odziv građana, a zatim je otkrio koliko vakcina štiti posle prve, a koliko posle druge doze

"Kakav je stepen imuniteta, mlade, zdrave osobe će već posle prve doze imati 50 odsto, posle druge onoliko koliko proizvođač navodi ili čak i više od toga.Ali ja sa 65 godina, neću reagovati tako brzo, a neko ko ima i komorbiditet, hroničnu bolest, imaće problem da stvori antitela. Zato takve slučajeve treba pratiti, možda je kod njih i manje od 50 odsto u prvoj dozi. Druga onda neće postići maksimum, nego možda 80 odsto", rekao je on.

* Lončar: Moći ćemo da idemo na more!

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je danas zvanično počela revakcinacija kineskom vakcinom i da će se ona odvijati na 200 punktova. On se obratio iz Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", i istakao da ako ovako nastavimo sa vakcinacijom, možemo epidemiju do leta da dovedemo pod kontrolu.

"Ako ovako nastavimo, do leta stavljamo koronu pod kontrolu, moći ćemo da idemo na more. To zavisi od nas, imamo šansu, na dobrom smo putu", istakao je Lončar.

* Korona pogađa mlade muškarce pravo u "ponos"

Korona potpuno drugačije utiče na plodnost kod muškaraca i žena, rekla je u Jutarnjem programu RTS-a prof. dr Ana Mitrović Jovanović, načelnica dnevne bolnice GAK Narodni front.

U tkivu testisa, rekla je doktorka, "ogromna je koncentracija receptora preko kojih kovid ulazi u organizam".

"Izuzetno je velika koncentracija u tom osetljivom tkivu, ako kovid nema te receptore ne može ući u ćeliju. Upravo je testis, u poređenju s jajnikom, na udaru jer virus ne ubija ćeliju već pokreće sintezu proteina za svoje održavanje i opstanak. To remeti normalne procese, proizvodnju testosterona i spermatogenezu", rekla je ona.

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi