Dnevni presek

KORONA NE POPUŠTA: Ponovo veliki broj zaraženih, 15 osoba umrlo

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Najnovije korona brojke!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U Srbiji je u proteklih 24 časa zabeleženo još 2.000 slučajeva zaraze korona virusom. Nažalost, broj preminulih je 15.

Na respiratorima se nalazi 141 pacijent.

U poslednja 24 sata testirano je 12.547 osoba. Hospitalizovano je 3.815, a od početka pandemije u Srbiji je preminulo ukupno 4.183.

Ovo su teme dana vezane za korona virus!

* Britanski soj u Srbiji, nove brojke

Do sada je u našoj zemlji registrovano ukupno 8 slučajeva zaraze novim, britanskim sojem korona virusa, navode izvori bliski Kriznom štabu za borbu protiv korona virusa. Svi zaraženi imaju lakšu kliničku sliku, a od sva četiri nova soja koji su pojavili u svetu - osim britanskog to su i južnoafrički, kalifornijski i brazilski, naši infektolozi su u Srbiji potvrdili prisustvo samo britanskog soja.

* Kako PCR test pogreši i zašto se u celoj porodici zaraze svi osim jedne osobe?

Direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, dr Jelena Begović, kaže za RTS da su pi-si-ar testovi na koronu najosetljiviji i najvalidniji, kao i da je nivo preciznosti iznad 98 odsto. Ipak, dešavaju se greške, kao i to da se rezultati dva testa ne poklapaju. Begovićeva objašnjava kako je to moguće, ali i od čega zavisi koliko ćemo antitela imati.

Izvor: RTS/screenshot

Jelena Begović je rekla da ne rade sve laboratorije u kojima se vrši pi-si-ar testiranje sa istim proizvođačima, odnosno sa istim hemikalijama. Kada je reč o reakcijama na vakcinu koje neko ima, a neko ne, Begovićeva kaže da je to pitanje individualne genetike, odnosno imunološkog sistema pojedinca.

* Rusku vakcinu će moći da prime i stariji od 60 godina 

Ministar bez portfelja Nenad Popović kaže za RTS da je vakcina "Sputnjik V" bezbedna i može da se koristi za sve građane starije od 18 godina, uključujući i one starije od 60 godina. Popović ističe da je siguran da će Srbija uspeti da krene u proizvodnju ruske vakcine.

Nenad Popović, koji je juče u Moskvi imao sastanke sa predstavnicima Ministarstva zdravlja Rusije, rekao je u Dnevniku RTS-a da ljudi stariji od 60 godina mogu da prime vakcinu "sputnjik V".

"Vakcina 'sputnjik V' je bezbedna i mogu da je koriste svi građani stariji od 18 godina, uključujući i one starije od 60 godina", istakao je Popović.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi