Zdravlje

RASTE BROJ ZARAŽENIH, VRLO SMO ZABRINUTI: Dr Stevanović poslao upozorenje posle sastanka sa ministrom

Autor Nataša Petrović

Održan sastanak direktora kovid bolnica sa ministrom zdravlja, dr Stevanović veoma zabrinut!

Danas je održan sastanak direktora kovid bolnica sa ministrom zdravlja Zlatiborem Lončarem, a nakon sastanka se obratio dr Goran Stevanović.

"Procenjivali smo situaciju, iskreno rečeno, vrlo smo zabrinuti za dalji razvoj situacije. Mi smo imali trend opadanja broja obolelih i ono što je možda još značajnije, nama naročito značajno, opadanje broja ljudi koji su na bolničkom lečenju. Zahvaljujući tome, jedan dobar deo kapaciteta van Beograda je počeo da se vraća u nekovid sistem, u Beogradu je KBC Zvezdara vraćen u nekovid sistem, KBC Bežanijska Kosa se vrlo aktivno spremao u tom pravcu i trebalo bi, ako se situacija ne pogorša, da od ponedeljka i oni se vrate u nekovid sistem. Nažalost, nemamo mogućnost da nove bolnice i kapacitete vratimo u nekovid sistem zato što broj obolelih raste poslednjih dana, raste potreba za hospitalnim tretmanom i ono što zabrinjava, to su sada uglavnom pacijenti sa težim kliničkim slikama koji su za veću brigu, zahtevaju ozbiljniju terapiji i trajnije lečenje".

Dr Stevanović istakao je i da veliki broj zaraženih dolazi sa zimovanja.

"Ono što primećujemo i što nas zaista brine jesu posledice na duže staze, a kad pričamo o kovidu te duže posledice su nekoliko narednih dana do eventualno jedne nedelje, jeste što je jedan broj inficiranih osoba ima jasne konekcije sa, da kažem, slobodnim aktivnostima, zimovanjima, boravcima na planini, u ugostiteljskim objektima, na sportskim manifestacijama kao učesnici. Jasno je da disciplina donekle popušta, znam da je građanima dosta kovida, mera, to traje već godinu dana, ali ono što je činjenica, to traje godinu dana i ljudima koji su u kovid sistemu, koji se van svih napora trude da pomognu svima".

Lekar je istakao i da je sada prelomni trenutak kada je reč o epidemiji.

"Situacija je u ovom trenutku na prelomna, da vidimo da li će broj nastaviti da raste ili ćemo uspeti nekako da se stabilizujemo i ono što zaista molim sve građane koji žele da se vakcinišu, zapamtite ono što svi ponavljamo – prva primljena doza ne pruža potpunu zaštitu. Apelujem, za sve one koji nameravaju da iskoriste predstojeće dane praznika da se maksimalno pridržavaju mera zaštite, pogotovo ako idu na mesta masovnog okupljanja, poput skijališta, različite sportske aktivnosti...", zaključio je.

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.