Dnevni presek

BROJKE U SRBIJI I DALJE VISOKE: Više od 1.900 novozaraženih, 16 osoba preminulo!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 časa registrovano 1.928 novih slučajeva korona virusa od 11.699 testiranih, a nažalost je preminulo još 16 osoba

Na respiratorima se trenutno nalazi 129 pacijenata, a u bolnicama su 3.832 zaražene osobe. 

Od početka epidemije u našoj zemlji do sada je registrovano ukupn 417.871 slučaj virusa korona, a taj virus je odneo 4.199 života.

Do 12. februara u 15 časova testirano je ukupno 2.753.786 uzoraka.

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Dr Stevanović: Vrlo smo zabrinuti

Danas je održan sastanak direktora kovid bolnica sa ministrom zdravlja Zlatiborem Lončarem, a nakon sastanka se obratio dr Goran Stevanović.

"Procenjivali smo situaciju, iskreno rečeno, vrlo smo zabrinuti za dalji razvoj situacije. Mi smo imali trend opadanja broja obolelih i ono što je možda još značajnije, nama naročito značajno, opadanje broja ljudi koji su na bolničkom lečenju. Zahvaljujući tome, jedan dobar deo kapaciteta van Beograda je počeo da se vraća u nekovid sistem, u Beogradu je KBC Zvezdara vraćen u nekovid sistem, KBC Bežanijska Kosa se vrlo aktivno spremao u tom pravcu i trebalo bi, ako se situacija ne pogorša, da od ponedeljka i oni se vrate u nekovid sistem. Nažalost, nemamo mogućnost da nove bolnice i kapacitete vratimo u nekovid sistem zato što broj obolelih raste poslednjih dana, raste potreba za hospitalnim tretmanom i ono što zabrinjava, to su sada uglavnom pacijenti sa težim kliničkim slikama koji su za veću brigu, zahtevaju ozbiljniju terapiju i trajnije lečenje".

* Moguće zatezanje mera

Ako broj novozaraženih nastavi da raste, medicinski deo Kriznog štaba tražiće sledeće sedmice da se epidemiološke mere zategnu. Konkretan predlog biće da se privremeno potpuno zatvore ugostiteljski objekti, uključujući i one u hotelima.

Iako, i sa porastom broja obolelih, imamo gotovo četiri puta manje pozitivnih na virus korona nego u najtežim danima ovog talasa, po proceni medicinskog dela Kriznog štaba epidemiološka situacija nije dobra, i "ide" ka pogoršanju.

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi