Zdravlje

NOVE KORONA BROJKE SU OPOMENA SVIMA: Preminulo 14, danas još više zaraženih

Autor Maja Gašić

Najnovije informacije o virusu korona u Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U Srbiji je u proteklih 24 časa zabeleženo još 2.632  slučajeva zaraze korona virusom. Nažalost, broj preminulih je 14.

Na respiratorima se nalazi 152 osobe.

U poslednja 24 sata je testirano 13.518 ljudi.

Od početka epidemije u Srbiji ukupno je preminulo 4.306 osoba.

Ovo su teme dana u vezi sa virusom korona!

* Novi soj korone

Finski naučnici otkrili su novu mutaciju korona virusa u toj zemlji, a kako su objasnili stručnjaci iz laboratorije Vita i Instituta za biotehnologiju Univerziteta Helsinki, ovu mutaciju ne mogu da detektuju svi PCr testovi. Nova mutacija nazvana je Fin-769H, a iako, prema rečima naučnika, ima dosta sličnosti sa britanskim i južnoameričkim sojem, postoje i određene razlike.

* Veza između krvne grupe i zaražavanja

"Izašlo je nekoliko radova u svetu koji pokazuju da nulta krvna grupa jeste grupa koja nema na eritrocitu nijednu antenicu, da tako kažem, taj antigen je neka antenica za koju se između ostalog hvata ovaj virus - grupa A ima A antenice, B imaju B antenice itd. Osobe koje imaju nulta krvnu grupu nemaju ništa i one su 'klizav teren' za virus. Sada je objavljen jedan rad o tome da najveći broj lažno negativnih PCR testova kod korona pozitivnih je bio kod osoba sa nulta krvnom grupom, tu je bila najmanja detekcija. Vreme će pokazati", rekla je dr Marija Zdravković.

* Dr Tiodorović o zaražavanju

"Uočeno je oboljevanje i kod mlađe populacije i to me malo plaši. Tu, međutim, ne mislim samo na srednjoškolce, već i na starije osnovce. Mlađi su dobrim delom pošteđeni, ali imamo i među malom decom obolele od korona virusa", napomenuo je prof. dr Tiodorović

* Prognoze profesora Kočovića

"Ono što može da se vidi jeste da u celoj Evropi polagano opada broj obolelih. Imamo samo Češku i Crnu Goru koje su na dosta visokom nivou, znamo da su Nemci zabranili Česima ulazak u zemlju. Situacija se donekle smirila u Španiji i Portugaliji. Danska se spustila na mali broj. U Islandu mogu bez maske da idu koliko je mali broj zaraženih, a u Srbiji to raste polagano", objasnio je profesor.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.