Zdravlje

POTRESNE PRIČE IZ CRVENE ZONE: Zauvek ću zapamtiti lica pacijenata koji se bore za vazduh i mole da im pojačamo kiseonik

Autor Maja Gašić

Potresna ispovest dr Marije Zdravković

Izvor: TV Prva/screenshot

U Jutarnjem programu na TV Prva direktorka KBC "Bežanijska kosa" dr Marija Zdravković opisla je sa čime se sve zdravstveni radnici iz crvene zone suočavaju svakadnovno, a otkrila je i koja su situacije za nju najbolnije.

O najtežim iskustvima, situacijama koje nikada neće zaboraviti, dr Zdravković kaže:

"Zauvek ću zapamtiti lica pacijenata kada se bore za vazduh i bore se da vam objasne da im pojačate kiseonik, a on je maksimumu. Nema većeg proteka, to je to. Želite da ih ohrabrite i  ne možete da im kažete u tom trenutku da ne možete da pojačate kiseonik. Strašne su situacije u kojima se deca raspituju za roditeljei i roditelji koji dolaze zbog dece i ne mogu da shvate šta se dešava. Najgore je bilo kada smo imali pacijenta, teškog pacijenta, čija je žena bila u drugom stanju, pa nismo mogli da joj saopštimo kakva je situacija, pa smo tražili pomoć. Teško je, do poslednjeg tenutka verujete da će se nešto desiti. Mnogi od nas su bili bolesni, a jedan kolega je izgubio život. Proveli smo preko 20 godina zajedno radeći, bio je zdrav, pozitivan, vedar, svi ga nosimo u srcu.Sa posebnim poštovanjem se sećam svih žrtava zdravstvenih radnika, ali mi smo bili svesni rizika", rekla je dr Marija.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.